Les 5 dones lingüistes més influents

Les 5 dones lingüistes més influents
Les 5 dones lingüistes més influents

En el dia de la dona, Culturàlia ha buscat les divulgadores de llengua més influents per reconèixer la seva tasca i perquè hi ha dones que piquen molta pedra per defensar cada dia de l’any la llengua catalana.

 

La Filòloga de Guàrdia

La tarragonina Aida Roca és Youtuber i en el seu canal "La Filòloga de Guàrdia" parla sobre el català col·loquial. El seu vídeo més vist vídeo més vist té més de 65.000 reproduccions. Acaba de publicar En nom de Punkpeu Fabra.Manual de català per guanyar tots els debats lingüístics de sobretaula (Fanbooks).

La podreu seguir a @filologa_de_guardia.

 

Míriam Martín Lloret

Si creieu que us cal fer una teràpia lingüística, la Míriam us pot ajudar. La barcelonina es defineix com a lingüista «escarxofada»
perquè li agraden les carxofes, tot i que no para quieta. Com a divulgadora lingüística, ha fet ràdio i televisió. Ha col·laborat a Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio, dins la secció «Daixonem de llengua». També ha col·laborat en el magazín d’actualitat social i transformació tecnològica En línia, La 2 de TVE. És coautora dels llibres Curset. Mètode de català per a tothom, de Blackie Books; Molt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua, d’Eumo Editorial, Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou, d’Eumo Editorial i Teràpia lingüística, d’Ara Llibres.

 

Maria Cucurull Canyelles

Al país també tenim una lingüista influent, tot que ser vallenca, Cucurull és andorrana d’adopció. Cada setmana s’ocupa de seleccionar articles de llengua per elaborar el butlletí InfoMigjorn que arriba a uns 300 subscriptors. Cucurull és professora de llengua i literatura catalananes però també ha estat articulista a El Periòdic d’Andorra i l’Ara.ad. Actualment, col·labora a Becaris amb la secció Llenguaconscient a Ràdio Nacional d’Adnorra i escriu a Culturàlia, Llengua i dret i Núvol. Ha publicat Jo en dic llom però l’àvia en deia llomillo i Clava-la. Manual per dir la paraula que toca quan toca.

 

Teresa Tort

Es defineix com una ebrenca a la diàspora. Fa trenta anys que treballa difonent la llengua catalana: primer al Termcat i des del 1991 al Consorci per a la Normalització Lingüística. Col·laboradora en publicacions locals i mitjans digitals diversos; actualment a Racó Català i a L’Eco de Sitges. Autora del blog de VilaWeb «Agafada al vol» sobre paraules pròpies del parlar tortosí. Ha obtingut premis per relats breus i alguns han estat publicats en llibres col·lectius. És autora de 100 paraules ebrenques.

 

Maria Rodríguez Mariné

Actualment és la cap de llengua del diari Ara, on publica periòdicament articles de divulgació lingüística. A més, hi idea i escriu jocs interactius com Digue’m com parles i et diré d’on ets o Mare, qui és Pompeu Fabra? Ha col·laborat amb RAC1, i també ha treballat als departaments de llengua de l’Avui, Catalunya Ràdio i TV3, entre altres mitjans. Des del 2017 és coordinadora de l’Àrea de Visibilitat de la Secció Filològica de l’IEC. És coautora de Molt a favor: 57 propostes i un pacte per la llengua, d’Eumo Editorial