Andreu Claret guanya el Ramon Llull amb una novel·la sobre el seu pare

Llibres

Andreu Claret guanya el Ramon Llull
Andreu Claret guanya el Ramon Llull

El periodista i escriptor Andreu Claret va recollir ahir el XLIII Premi Ramon Llull. París érem nosaltres, publicat per Columna és la història del seu pare, Andreu Claret i Casadessús i la seva mare Maria Serra Clotet.

Es tracta d'una novel·la d’amor i alhora històrica, d'un dels personatges clau de l'Andorra de la segona meitat del segle passat, que va arribar exiliat després de més de 7 anys de guerra. 

L’entrega del premi va tenir lloc ahir a la Capella del Convent dels Àngels de Barcelona. Segons l'autor, el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull és un reconeixement a tota una feina amb els tres títols que ha publicat al voltant de la Guerra Civil espanyola.

Va començar a treballar al diari Tarrassa Información i al gabinet de comunicació del Cercle d'Economia. Va ser delegat del setmanari Cambio16 a Catalunya de 1973 fins a 1977, quan el van expulsar per denunciar la censura d'una entrevista que havia fet a Lluís María Xirinacs. Fou un dels promotors de l'Agència Popular Informativa (API), clandestina, que informava de les activitats de l'oposició antifranquista catalana. Va ser redactor del setmanari Mundo i sotsdirector del setmanari La Calle, editat a Madrid, de 1978 a 1980.

Després d'una anys dedicat a la política, va tornar al periodisme com a delegat de l'Agència EFE a l'Àfrica subsahariana i, posteriorment, com a director d'aquesta Agència a Centroamèrica i a Catalunya. Ha estat col·laborador regular d'El matí de Catalunya Ràdio, i dels diaris La Vanguardia i Avui. Actualment, col·labora a El Periódico.

El Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull se suma a altres distincions que ha rebut, com la Creu del Mèrit Civil d'Espanya, l'Ouissam Alauita del Marroc, l'Orde Nacional del Mèrit de França, el Premi Ernest Udina a la trajectòria europeista, que atorga l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya i el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica.