Nou programa per a estades a l’estranger de creadors d’arts visuals i escèniques

Nou programa per a estades a l’estranger de creadors d’arts visuals i escèniques
Nou programa per a estades a l’estranger de creadors d’arts visuals i escèniques

El Departament de Promoció Cultural del Ministeri de Cultura i Esports ha presentat les diverses iniciatives per seguir motivant els projectes de creació artística al país i incentivar les sinergies entre els diversos actors implicats del sector. Així, s’ha presentat el calendari d’artistes internacionals que acollirà la residència Faber Andorra aquest 2023 i s’ha tornat a obrir la convocatòria especial per a creadors/es i investigadors/es d’Andorra que vulguin fer estada a la Faber d’Olot. També s’han presentat dues noves beques, una per a impulsar estades a l’estranger i l’altre per fer estada a la Fundació Lluís Coromines.

El nou paquet d’accions impulsades pel Ministeri tenen per objectiu donar el màxim d’eines possibles als artistes del país perquè puguin desenvolupar el seu talent, així com també atreure artistes d’arreu a venir al país per generar intercanvi entre artistes. La compareixença, que s’ha celebrat a la Galeria Taranmana, espai que acull l’exposició de la primera resident Faber d’enguany, ha comptat amb la participació de la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, de la responsable de Faber Andorra i tècnica del ministeri, Meritxell Blanco, i del responsable del programa de coneixement, innovació i residències de l’Institut Ramon Llull, Àlex Hinojo.

Entrant al detall de la beca per a impulsar estades a l’estranger, tal com ha explicat Planelles, l’objectiu és impulsar les carreres dels i de les artistes visuals i escènics del país, facilitar-los experiències de formació, intercanvi, creació de xarxes i generació d’oportunitats professionals a l’estranger. Així mateix, també es vol donar resposta a les demandes del sector que reclamen ajudes de professionalització mitjançant l’exportació del seu talent a l’exterior i la internacionalització del producte creatiu andorrà.

El programa dona resposta al Pla estratègic de la cultura 2030 i una de les accions que es recull és l’assoliment del ‘Suport estratègic’ per fomentar la presència d’Andorra i dels seus artistes en programes d'intercanvi o en certàmens artístics internacionals. Així, les persones interessades hauran d’entrar una sol·licitud amb la proposta de residència i les despeses associades a la qual desitja fer l’estada. S’inclouen en aquesta convocatòria estades a l’estranger presencials i no presencials. Les sol·licituds seran analitzades per una comissió d’avaluació en funció dels criteris establers a les bases de participació, que s’adjunten.

Per a aquesta primera convocatòria, es preveu una dotació total de 10.000 euros per repartir entre les candidatures seleccionades. L’import màxim que es pot sol·licitar per candidatura és de 3.300 euros. El plec de bases es pot consultar a www.tramits.ad i www.e-tramits.ad i el termini de presentació de candidatures estarà obert de l’1 de març del 2023 a l’1 de setembre del 2023 a les 14 hores.

D’aquesta manera, i també com a novetat d’enguany, s’ha informat aquest dijous de l’obertura pròximament d’una convocatòria per fer una estada a l’Espai Lluís Vilà de la Fundació Lluís Coromina. L’entitat comença una nova etapa com a residència d’artistes i ofereix en col·laboració amb el Govern oferint una estada per a un artista del país durant un mes a triar entre l’1 de novembre del 2023 i el 25 de gener del 2024. L'estada inclou l'espai per viure i treballar i una exposició en finalitzar l'estada a l’ Espai Eat Art ubicat sota de la residència.