Fem una birra? Ja tenim el neologisme de l’any!

per Maria Cucurull

Llengua

Fem una birra? Ja tenim el neologisme de l’any!
Fem una birra? Ja tenim el neologisme de l’any!

Digue’m què has votat i et diré com ets, o què t’amoïna... En aquesta edició, que cada any organitza l’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), han participat a la votació popular 14.000 persones i, d’aquestes, el 32,6% ha votat birra! És important destacar la gran participació d’enguany perquè de les 8.045 persones que van votar l’any passat, la xifra aquest 2022 ha agumentat notablement i que tots en impliquem en coses de llengua sempre és una bona notícia.

Ara bé, a l’hora de votar la primera cosa que es qüestiona tothom és per què birra és entre els neologismes si és més vell que l’anar a peu. Doncs, bé l’explicació rau en el fet que aquest italianisme, tot i que està ben arrelat en el nostre registre col·loquial, fins avui no es recull ni al DIEC2 ni al DGLC. Fa anys, va passar una cosa semblant amb estelada, en el diccionari trobàvem l’entrada ‘estelat –ada’ com a adjectiu però no com a nom per designar la bandera independentista.

És interessant veure el percentatge de votació de cada una de les paraules proposades. Salut mental amb un 19,6% ha estat la segona paraula més votada i ha tingut un percentatge més gran de vots entre la franja de 0 a 19 anys, cosa que ens ha de fer reflexionar. Tuti, que és el mot que es fa servir en el joc del Paraulògic per designar les paraules que contenen totes les lletres proposades, ha estat la tercera més votada amb un 11,9% dels vots, tot i que val a dir que ha estat la primera opció en la franja de 60 anys o més. La quarta opció més votada ha esat violència vicària amb un 8,4% dels vots i amb el mateix percentatge que la cinquena, poliamor; la sisena ha estat metavers, amb una representació del 8,2%; la setena, revictimització, amb un 4,2%; seguida de la vuitena, nanosatèl·lit, amb 3,6% dels vots; i en les darreres posicions se situa submissió química i micromobilitat amb un 1,9% i 1,2%, respectivament.

Qui ha guanyat en altres edicions?

Fem un repàs dels guanyadors de les edicions anteriors: estelada (2014), dron (2015), vegà/vegana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), empat entre emergència climàtica i animalista (2019), coronavirus (2020) i negacionisme (2021). No és d’estranyar que amb tanta consciència social i tanta pandèmia, enguany ens hàgim decantat cap a la birra!