Torna la Setmana de la Pedra Seca del 25 de novembre al 4 de desembre

Torna la Setmana de la Pedra Seca del 25 de novembre al 4 de desembre
Torna la Setmana de la Pedra Seca del 25 de novembre al 4 de desembre

Andorra organitza, del 25 de novembre al 4 de desembre, la tercera edició de la Setmana de la Pedra Seca. Un any més, Andorra se suma a la celebració de la Setmana de la Pedra Seca, coincidint amb el quart aniversari de la declaració, per part de la UNESCO, de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. A més, des del 2020, la tècnica de la pedra seca forma part de l'Inventari general del patrimoni cultural d'Andorra com a bé immaterial.

La celebració de la Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa coordinada per l'Associació de Micropobles de Catalunya i a la qual Andorra participa per tercer any consecutiu. L’objectiu de la iniciativa és divulgar la tècnica de la construcció en pedra seca, afavorir el seu reconeixement general i reivindicar aquest llegat tan característic del patrimoni cultural, que defineix el paisatge de muntanya i li confereix una identitat pròpia.

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment que complementa les nombroses accions que es duen a terme en favor de la conservació i la salvaguarda del patrimoni de pedra seca. Actuacions que permeten fer visible i donar valor a aquest patrimoni, en particular des de la perspectiva del paisatge, les activitats tradicionals i la sostenibilitat.

Després de l'èxit de les edicions anteriors, tant el Departament de Patrimoni Cultural com l’Espai sociocultural Cal Pal ha considerat oportú continuar donant suport a la Setmana de la Pedra Seca, celebrant-la amb diverses activitats.

Activitats 2022

- Concurs de fotografia ‘L'art de la pedra seca a Andorra’, a la xarxa social Instagram. El concurs és obert a la participació de qualsevol persona, aficionada o professional, i manté la finalitat de valorar el patrimoni en pedra seca d'Andorra. Un jurat, format per 3 persones relacionades amb el món de la fotografia i la pedra seca, seleccionarà 5 fotografies d'entre totes les imatges publicades, tenint en compte criteris de qualitat i originalitat. Hi haurà premis econòmics per als tres primers -de 300, 200 i 100 euros, respectivament- i el quart i cinquè classificats rebran un lot de llibres i dues entrades per a esdeveniments culturals del país. Els guanyadors del concurs seran publicats el dia 12 de desembre a la xarxa social d'Instagram.

-  Exposició ‘La Soledat del Cussol’ de la fotògrafa Núria Moreno Cendrós. És una exposició fotogràfica de cussols i fites que podem trobar a la zona del pic de Cataperdís, a la parròquia d'Ordino. Una exposició que apropa un tipus de patrimoni fet amb pedra seca, que està situat als cims de les muntanyes i que és poc conegut. Aquesta exposició estarà ubicada al primer pis de l’espai sociocultural Cal Pal entre el 25 de novembre i el 3 de desembre, de 10 h a 14 h i de 15 h a 19 h, de dilluns a dissabte; i diumenge de 10 a 14 h.

-  Conèixer el material impulsat per l’última formació en la tècnica de pedra seca. El dissabte 26 de 11 a 13 h s’organitza una caminada per conèixer el resultat de la darrera formació d'artesans de pedra seca. El punt de sortida és a l’aparcament de les Pardines, la dificultat de la caminada és baixa i es recomana dur calçat de muntanya i roba d’abric. En cas de pluja o neu s’ajornarà l’activitat.

-  El dissabte 3 de desembre, a les 11 h, a l’espai sociocultural Cal Pal es farà la presentació de l'audiovisual ‘La tècnica de la Pedra Seca. Art, paisatge i sostenibilitat’. I tot seguit la presentació del llibre: ‘Parets de pedra seca. Manual per a la construcció i la reparació’, de Richard Tufnell, Frank Rumpe, Alain Ducommun, Marianne Hassentein, editat per la Fundació el Solà i Editorial Andorra. La presentació anirà a càrrec de Xavier Llovera, arqueòleg i gestor cultural; Lluís Viu, editor, i Cèlia Mallafré ,directora de la Fundació El Solà.