S'inaugura l'espectacular Bici Lab Andorra

Obre el Bici Lab Andorra. Foto Tony LAra
Obre el Bici Lab Andorra. Foto Tony LAra

El Bici Lab Andorra ja és una realitat. El centre interactiu de la bicicleta, situat a l’edifici comunal de Prat de la Creu 70, es va inaugurar ahir a la tarda amb una gran festa al voltant del món de la bicicleta.

Així doncs, s'estrena un nou espai amb 1.700 metres quadrats que alberga una de les col·leccions de bicicletes històriques més destacades del món cedida per la família Riberaygua, 

Fins al diumenge 9 d’octubre, l’equipament es podrà visitar gratuïtament dins de l’horari d’obertura habitual (de 10 a 18 h), i també s’oferiran visites guiades a l’espai cada dia a les 10, les 12 i les 17 h, mitjançant reserva telefònica prèvia.

‘Molt més que devorar quilòmetres’

Aquest és l’eslògan d’un equipament cultural que neix com molt més que un museu: a més de la important col·lecció de 300 bicicletes -una de les més importants del món que va començar a gestar el 1970 Bonaventura Riberaygua i que avui continuen el seu fill i net- ofereix també una exposició temporal gratuïta La dona i la bicicleta, i una àmplia zona amb simuladors i espais interactius per millorar l’experiència dels usuaris.

El centre obre de 10 a 18 hores (de dimarts a dissabte entre novembre i març, i de dimarts a diumenge d’abril a octubre) amb la voluntat de crear sinergies amb tot el teixit relacionat amb el món de la bicicleta i acollir també actes i conferències al voltant de la cultura ciclista.

L’equipament s’estructura en dos nivells. A peu de carrer es troba l’exposició temporal gratuïta, la botiga i l’accés al museu. A la part inferior hi ha l’exposició permanent, a la qual s’accedeix a través d’una gran escalinata central envoltada d’una piràmide esglaonada esquitxada de bicicletes, un espai que talla la respiració per donar entrada als dos relats que basteixen la mostra: d’un cantó l’evolució de la bicicleta, i d’altre, la relació d’Andorra amb el món del ciclisme. És en aquest darrer espai on la tecnologia pren més relleu. Els visitants poden trobar des d’ulleres de realitat virtual, simuladors per experimentar la sensació d’ascendir el Coll de Beixalís en bici de carretera o fer un descens al Bikepark de Vallnord, o dos braços robòtics que sostenen dos televisions tot canviant-les de posició en funció del relat que apareix a les pantalles.

El museu es completa amb una mediateca on un seguit de pantalles tàctils proporcionen molts més detalls de la col·lecció i resseguir l’evolució de la bicicleta, des de la invenció del seu antecedent immediat, la Draisina l’any 1817, fins a l’obsessió actual dels fabricants per a trobar els materials idonis per a produir bicicletes cada vegada més eficients.