Tarda castellera per celebrar el 55è aniversari de l’agermanament amb Valls

Cultura Popular

 Tarda castellera per celebrar el 55è aniversari de l’agermanament amb Valls. Tony Lara
Tarda castellera per celebrar el 55è aniversari de l’agermanament amb Valls. Tony Lara

Andorra la Vella i Valls han festejat aquest passat dissabte de Festa major, els 55 anys d’agermanament amb una tarda dedicada al món casteller. La cònsol major, Conxita Marsol, i l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, van presidir la inauguració de l’escultura Homenatge als castellers, una obra de l’escultor català Antoni Llena que reconeix la figura dels castellers i que s’ha instal·lat a la plaça del Poble.

La peça, una escultura conceptual que representa la força i la fragilitat de les torres humanes, és una rèplica a petita escala (fa 3.15 metres) del monument dedicat al scastellers que està instal·lat a la plaça de Sant Miquel de Barcelona, a pocs metres de l’ajuntament.

Durant l’acte, la cònsol major va celebrar com les dues localitats han sabut mantenir vius el lligam al llarg dels anys, amb intercanvis culturals i gastronòmics. Dolors Farré, en el mateix sentit, va ressaltar que els llaços s’han fet especialment més estrets en els darrers anys, quan s’han potenciat relacions i trobades en diversos àmbits. A més, l’alcaldessa de Valls, en nom de la seva ciutat, va fer entrega a la parròquia, d’una rèplica del Km 0 de Valls, que remarca el fet que és el bressol de la tradició castellera.

La celebració es va coronar amb una exhibició de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que van aconseguir carregar i descarregar un 4 de 8, un 4 de 7 amb pilar, un 2 de 7, un 3 de 8 i un 5 de 7. La plaça Príncep Benlloch és plaça castellera després que l’agost del 2019 la Colla Jove dels Xiquets de Valls va carregar i descarregar un 3 de 9 amb folre, el primer castell de 9 de la història a Andorra.

Els actes d’agermanament entre Andorra la Vella i Valls inclouen, entre d’altres, un intercanvi gastronòmic entre les dues localitats. Així, de manera rotatòria, un any la parròquia acull la calçotada i el següent, la ciutat tarragonina celebra una escudellada a càrrec de la Confraria d’Escudellaires, unes trobades que tenen sempre molt bona acollida popular.

La relació entre la parròquia i Valls va començar a mitjans dels anys 60 arran de l’interès dels sectors gastronòmics i de l’hoteleria per promocionar-se i establir intercanvis. El 1967 es va signar el protocol d’agermanament entre les dues ciutats: Pere Canturri i Joan Sasplugas, en representació del Comú d’Andorra la Vella, i Romà Galimany, alcalde de Valls en aquell moment, van subscriure l’acord.