Una poètica del vertigen a l'Espai Caldes

per Sara Vasconcelos

Museus i Exposicions

Una poètica del vertigen a l'Espai Caldes
Una poètica del vertigen a l'Espai Caldes

 

L’Espai Caldes obra les portes a una nova exposició estructurada de manera que sembli que s’estigui viatjant passant per diferents llocs conduits per un mateix fil com: Nova York, Barcelona, Madrid… així podent conèixer diferents obres d’alguns compositors com Schoenberg, John Cage, Sylvano Bussotti, entre d’altres.

L’obra està dividida en diferents punts començant pel punt d’inflexió on es destaca la gran diversitat estètica la qual era un dels elements més importants del passat segle XX. Amb aquesta part de l’exposició es pot conèixer diferents autors com Arnold Schoenberg, Henry Cowell, Edgar Varese, John Cage, entre d’altres grans compositors.

La segona part d’aquesta exposició comença el seu viatge a Nova York amb compositors com Morton Feldman essent el primer compositor a plasmar una música gràfica esdevenint això en so. No obstant, John Cage és considerat el compositor cabal d’aquesta avantguarda musical, especialmente per la seva posició entorn a la creació musical.

La tercera part de l’exposició segueix el seu viatge per Europa tenint correspondència entre els compositors John Cage i Pierre Boulez, seguidament passa per Barcelona i Madrid i acaba amb una Coda destacant signes convencionals en la tradició musical (exposició, desenvolupament i reexposició).

Així doncs, l’espai Caldes obra les portes a una de les exposicions on lliga l’art, la poètica, la música i la grafia. S’hi exposen una vuitantena de partitures i altres documents de la col·lecció personal del David Sanz com ara correspondència, llibres, programes de concert, i enregistraments, entre d’altres. Es tracta d’un recorregut geogràfic, sonor i visual que permet copsar el naixement i desenvolupament d’aquesta tendència musical, que es caracteritza pel seu interès en la grafia com a recurs d’expressió i creativitat.