S’obre el romànic i s’amplia l’horari dels museus durant l’estiu

Museus i Exposicions

Durant els mesos de juliol i agost, les principals esglésies romàniques del país tornen a obrir les portes per a ciutadans i turistes, per mostrar el ric patrimoni conservat vinculat a l’art romànic i altres manifestacions artístiques.

El conjunt històric de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters es podran visitar de l’1 de juliol al 31 d’agost, de dimarts a dissabte de les 10 a les 14 h i de les 15 a les 18 h, i els diumenges de les 10 a les 14 h, amb servei de guies culturals, sense reserva prèvia i amb entrada gratuïta.

En el cas de l’església de Santa Coloma, es podrà visitar a través de l’Espai Columba, que a més de conservar les pintures romàniques de Santa Coloma permet descobrir-ne l’esplendor a partir d’un videomapatge que es pot veure a l’església. Sant Joan de Caselles estarà oberta de juny a octubre, de dilluns a diumenge de les 10 a les 13 h i de les 16 a les 19 h. La clau estarà disponible a la casa de colònies d’AINA.

Els visitants atrets per l’art romànic podran gaudir dels principals testimonis de l’arquitectura aixecada entre els segles XI i XII: l’esveltesa del campanar de Sant Miquel d’Engolasters, les restes pictòriques romàniques de Sant Martí de la Cortinada, Sant Romà de les Bons i Sant Serni de Nagol, però també del llegat relacionat amb altres estils artístics, com l’art barroc, que s’expressa a Andorra amb múltiples retaules, com el conservat a Sant Climent de Pal.

Aquest conjunt d’esglésies forma part de la llista dels deu monuments andorrans de la candidatura transnacional ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’, una candidatura per entrar a la Llista del patrimoni mundial de la UNESCO; aquestes esglésies són clau per explicar com les col·lectivitats medievals andorranes van preservar un territori i unes institucions que encara defineixen l’Andorra del segle XXI.