Les 13 paraules clau d'aquest Sant Joan

Cultura Popular

Les 13 paraules clau d'aquest Sant Joan
Les 13 paraules clau d'aquest Sant Joan | Fallaires d'Andorra la Vella

Ja és aquí Sant Joan i a Andorra això és sinònim de fer rodar falles! Es tracta d'una tradició que els darrers anys ha anat agafant força després que es perdés fa unes dècades, i cada cop té més bona salut. Lògicament la té per la quantitat de gent que d'una manera desinteressada i voluntariosa ha anat treballant en aquesta recuperació i que l'expliquen, la difonen i la fan passar de pares a fills. I cada tradició té les seves pròpies paraules. Avui us adjuntem un vocabulari format per 13 paraules i expressions que els Fallaires de les Valls d'Andorra han recollit en el Glossari fallaire.

 

Beç: és l'arbre de fulla caducifòlia del qual en traiem l'escorça quan arriba la primavera per elaborar la falla tradicional. És la variant lingüística del Pirineu oriental per anomenar aquest arbre, i per això no en diem bedoll, tot i que no sigui incorrecte.

Pelar beços: Quan anem a treure l'escorça, que normativament es diu sapar, els fallaires diem que anem a pelar beços. A l'escorça del beç li diem pela de beç. 

Falla tradicional: és la falla feta de pela de beç enfilada en un pal de boix (o a Ordino amb una branca del mateix beç). És la falla ancestral i que els fallaires cremen en moments determinats de la festa segons el poble o parròquia.

Recerca de l'argolla de Fontargent: És el joc de pistes que a principis de juny els col·lectius fallaires organitzen al fons de la Vall d'Incles per tal d'escollir el fallaire major. Es tracta que cada candidat, amb els seus respectius equips, han de trobar el clau d'or que penja d'una argolla de plata que prèviament s'ha amagat. El nom del joc està inspirat en la llegenda del mateix nom que explica que Carlemany va estacar el seu cavall en una de les argolles de Fontargent. El clau que l'aguanta es converteix en or cada nit de Sant Joan.

Clau d'or: És el que distingeix el fallaire major i que porta penjat al coll. Està gravat amb l’any corresponent i l'ha aconseguit a través del joc de la recerca de l'argolla de Fontargent. L’investeix el fallaire major sortint el dia que es fa el relleu, el 23 de juny a les set de la tarda a la plaça del Consell General.

Fallaire major: Ho és qui ha trobat el clau d'or a la recerca de l'argolla de Fontargent. És distingeix per la capa vermella i va al davant del seu col·lectiu la nit de la cremada (a excepció de quan el fallaire major és de Sant Julià que la porta de color negre, per diferenciar-se de les capes dels fallaires lauredians que són vermelles)

Roda el foc: és l'expressió utilitzada pel col·lectiu fallaire al·ludint als cercles de foc que es dibuixen quan es fa rodar la falla. 

Cremada de falles: Nom que rep la festa de les falles a Andorra incorporant-hi al final el nom del poble on es realitzen. Així, direm 'Cremada de falles d'Andorra la Vella' o 'Cremada de falles de Sant Julià', per posar dos exemples.
No direm 'Crema de falles...' perquè el que destaquem de la nostra festa és l'efecte que fan les falles quan estan enceses i es fan rodar, és a dir, les rodes de foc o bé les boles de foc.

Mai de Sant Pere: A Ordino els fallaires acaben la cremada de falles al voltant d'un mai encès (un pi asclat pels fallaires i plantat al mig de la plaça). 

Fallaire de llum: la canalla no pot cremar falles fins a una determinada edat, segons el poble, i com a alternativa roden boles de llum que canvien de color. En els recorreguts van davant dels fallaires.

La falla de paper de pasta de pi (o sostenible): és l'element substitut de la falla tradicional que consisteix en papers de pasta de pi enfilats en una cadanea i embolcallats en una malla. Va ser l'alternativa que els fallaires van trobar davant de l'amenaça de la pèrdua de la festa.

Fallaire menor: Els fallaires de llum d'Andorra la Vella tenen el seu propi fallaire menor, el qual és escollit amb el mateix procediment que el fallaire major, però en el seu cas el que troben penjat de l'argolla és un clau de plata. El color de la capa que l'investirà serà de color taronja. El relleu també es fa en l'acte de la plaça del Consell del 23 de juny a les 7 de la tarda.

Bateig de foc: A Andorra la Vella la canalla que compleix els 16 anys fan el bateig de foc. És un ritual que consisteix a cremar a la placeta del Puial una falla tradicional. La música per aquest acte va ser composada expressament pel Tito Pelàez de l'Escola Folk d'Arsèguel i es diu el Ball Pla de la placeta del Puial.