Ja estan en marxa les Jornades d’art romànic

Museus i Exposicions

Ja estan en marxa les Jornades d’art romànic
Ja estan en marxa les Jornades d’art romànic

Les Jornades d’art romànic ja estan en marxa. Una sèrie d'activitats per apropar a ciutadans i turistes els museus d’Andorra mitjançant accions que combinen experiències lúdiques i la transmissió de la singularitat del patrimoni. Les jornades també coincideixen i permeten celebrar el Dia internacional dels museus amb les portes obertes dels principals equipaments del país.

Les Jornades són un conjunt de propostes que tenen com a escenari l’Espai Columba, es concentren en el mes de maig i l’eix central és l’art romànic, és a dir, la creativitat que es va expressar en diversos suports al llarg dels segles XI i XII per tot Europa, i que en el cas d’Andorra ha conservat diversos testimonis, com múltiples esglésies, restes de pintura i objectes litúrgics.

La primera de les propostes d'aquestes jornades és l’Exposició de l’obra de l’artista catalana Rosa Obiols, experta en la pintura dels segles XII i XIII. Les seves obres tornen l’esplendor de les pintures romàniques i catalanes. La mostra ‘El cel a la terra’ presentarà una trentena d’obres que s’enllacen amb el contingut del museu, especialment amb les pintures de l’església de Santa Coloma. Es poden veure com a complement a la visita a l’Espai Columba, fins l’11 de setembre del 2022.

S’ha impulsat un taller per a famílies dedicat al simbolisme romànic: el dissabte 21 de maig, a les 12 h i a les 17 h; activitat gratuïta i sense reserva. Taller per endinsar-se en els símbols que apareixen representats en les esglésies romàniques i reinterpretar-los a partir de colors.

El mateix dia 21 de maig, però en aquest cas a les 20:30 h, s’ha organitzat una visita guiada nocturna a l’església de Santa Coloma. Durant la visita, s’explicarà detalladament la cronologia de l’edifici, el singular campanar de planta circular i el periple de les pintures romàniques de Santa Coloma, a més de veure el videomapatge.

Encara en el marc de les jornades, s’ha organitzat una xerrada que aborda l’art en època medieval i com l’art desenvolupat en l’imperi bizantí és la font d’on beuen les pintures romàniques, que no deixen de ser la versió econòmica dels luxosos i daurats mosaics que decoraven les esglésies bizantines. La xerrada ‘El bizantinisme en l’art romànic’ anirà a càrrec d’Emma Arcelin, i es farà el 18 de maig, a les 19 h, a l’Espai Columba.

Coincidint amb el 18 de maig, Dia internacional dels museus, el Ministeri també impulsa l’entrada gratuïta als següents museus: Farga Rossell, Casa d'Areny- Plandolit, Casa Rull, Museu Postal, Museu Nacional de l'Automòbil, Casa de la Vall, espai Columba i l'exposició Abracadabra que es pot veure a l'era del raser d'Ordino. Els museus es podran visitar el dimecres de 10 a 14 h i de les 15 a les 18 h.