Eines oblidades a Ordino

Història

Eines oblidades a Ordino
Eines oblidades a Ordino

L’Associació de Cultura Popular ha fet una crida als habitants de la parròquia per mostrar les seves col·leccions ancestrals. Amb l’objectiu d'implicar la població perquè ensenyi el patrimoni que habitualment té desat a casa seva, o no està a l’abast de tothom, a partir d’aquest divendres 6 de maig a la tarda les portes de l’Era de Casa Rossell s’obriran al públic per veure les peces que les cases pairals i famílies d’Ordino (una seixantena en total) han deixat per fer realitat l’exposició Estris d’una època oblidada.

L’espai de l’Era s’ha dividit en quatre unitats expositives que volen reproduir les quatre estances fonamentals en la vida d’una casa paira -el celler, l’habitació, la cuina i el soler- cada una amb els seus estris: des de l’escudeller que presideix la taula del soler, fins als cremalls que pengen del foc a terra, passant per l’escó, les cocotes, els calders, molinets de cafè, el llit de matrimoni, la banyera de ferro, el carner, els bocois, la tenalla, tupines o piló de tallar la carn, entre molts d’altres.

Des d’aquest dilluns, els organitzadors de l’exposició estan condicionant l’espai expositiu, i des d’ahir han començat a rebre les peces que deixen les famílies ordinenques. L’organització de l’exposició ha anat a càrrec de Lurdes Riba i Albert Roig i ha comptat amb la museografia dissenyada i executada per Xavier Llovera. Aquest és el segon any consecutiu que es du a terme una mostra d’aquestes característiques coincidint amb la recuperada Fira del Bestiar d’Ordino. L’edició passada, l’Era es va transformar en un immens contenidor d’eines de tot tipus del món de la pagesia, amb un gran èxit de participació. La gran acceptació que va tenir l’exposició que portava per títol “Eines del passat” amb més de 3.500 visites i una notable repercussió dins i fora de la parròquia va portar a idear aquesta segona edició que ha comptat com l’any passat amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esports i del Comú d’Ordino.

S’inaugura aquest divendres a la tarda, a partir de les 19h., romandrà oberta al públic al llarg de tot el cap de setmana de la Fira del Bestiar i serà visitable durant tot el mes de maig per a les visites escolars a demanda.