Ken Follett, l'home dels 33 milions de lliures

per Arnau Colominas

Llibres

Ken Follett, l'home dels 33 milions de lliures
Ken Follett, l'home dels 33 milions de lliures

És un dels mestres de la literatura actual, hàbil amb la ploma però sobretot amb el màrqueting editorial.

Els seus pares eren cristians fonamentalistes que li van prohibir anar al cinema, veure la televisió o escoltar la ràdio perquè es veu que anaven contra la doctrina de crist, i per això ell es va posar a llegir ja de ben jovenet. Va ser llavors quan es va enamorar de l'obra de Shakespeare, el seu autor preferit del qual encara avui dia n'és un ferm admirador.

L'apassionaven els relats i per això, després d'estudiar filosofia es va posar a treballar de reporter per diferents diaris. Però la seva feina no era capaç de saciar les seves inquietuds escrivint, i va passar-se al món dels llibres, dirigint una editorial als matins mentre escrivia relats curts a les tardes.

L'èxit li va arribar el 1978, amb L'illa de les tempestes, el seu primer Best-seller que el va col·locar a l'Olimp dels escriptors, d'on amb 44 anys encara no n'ha baixat pas. En va vendre més de deu milions d'exemplars a tot el món, una xifra que si avui dia ja és enorme, per l'època és espectacular!

A partir d'aquí, es guanya la vida escrivint novel·les d'intriga fins que el 1989 publica per sorpresa Els Pilars de la Terra, la seva primera novel·la històrica quan fins al moment totes eren d'intriga. Aquesta novel·la va ser el preludi del qual vindria a partir de llavors, anar combinant l'acció trepidant amb episodis històrics reals, amb diverses línies argumentals que s'encreuen en algun moment.

Una altra dada curiosa és que fins aquell moment anava utilitzant diferents pseudònims (Martin Martinsen, Simon Myles, Zachary Stone o Bernard L. Ross.) per publicar les seves novel·les, però arriba un moment en què el seu nom és tan potent, que és la millor eina de promoció possible.

Si ja era famós i conegut, la seva trilogia The Century encara el va fer més popular. Es tracta de tres novel·les històriques impressionants, cinc famílies que a través de tres generacions van passant els principals esdeveniments del segle passat. A La Caiguda dels gegants l'acció passa durant la Revolució Russa i la Primera Guerra Mundial. A L'hivern del món hi surten els fills dels protagonistes de la primera novel·la amb l'ascens de Hitler al poder i la Segona Guerra Mundial i a El llindar de l'eternitat els nets i besnets viuen les lluites pels drets socials i la guerra freda. No en tinc les vendes en català, tanmateix en castellà se'n van vendre més de dos milions de cada un dels exemplars.

Les xifres que manega són d'un altre planeta, no se sap ben cert quants llibres seus s'han venut, però sembla que la xifra passa dels 170 milions d'exemplars, a tot el món i amb totes les llengües imaginables. L'únic escriptor que el superaria és Stephen King. En tot cas, ell sempre ha tingut una sèrie de detractors que diuen que escriu literatura dolenta per a les masses, però què és la bona literatura? Suposo que qualsevol escriptor el que vol és que les seves obres les llegeixi com més gent millor, i en això gairebé ningú el supera. Es veu que un cop, en una entrevista el reporter se li va posar una mica pesat amb aquest tema, i ell va respondre-li que preferia tenir un Maserati al garatge de casa que un Premi Nobel de Literatura. De Maseratis en pot tenir tots els que vulgui... Pel seu darrer llibre no sabem quan ha cobrat, però es va filtrar que pel darrer llibre de la saga d'Els Pilars de la Terra, que es diu Les tenebres i l'alba, va cobrar com a avançament 33 milions de lliures! (Gairebé 40 milions d'euros).