Savi Savall

Espectacular proposta per tancar Transversals

Música

Savi Savall
Savi Savall

Assistir a una conferència de Savall és anar a una masterclass d'història, de política, de geografia i ves a saber de quantes coses més. Ell sol dalt de l'escenari, amb un parell d'ampolles d'aigua i sense ni consultar notes és capaç d'engegar un discurs captivador durant un munt d'estona que deixa embadalit el públic (d'una sala plena a bessar, per cert).

Comença la xerrada explicant com arriba a les nostres contrades la música, a través de músics que al segles VII, VIII i IX la van dur cap aquí, amb els seus instruments, des de l'orient, un lloc que llavors ja ens donava moltes voltes pel que fa a civilització (almenys musical). I d'això a parlar de religió, i de com manlleva tota esperança de pau, perquè totes busquen una hegemonia que les fa incompatibles entre elles. I anar enllaçant temes, interpel·lant al públic i als seus pensaments, sentiments i manera de veure un món per explicar, al capdavall, que la música és un instrument de mediació entre cultures, de pau, de serenitat entre la humanitat.

I això tan sols és el tastet del què vindria, perquè si el discurs el té molt ben preparat, no queda només en paraules buides perquè dalt de l'escenari un grec, un sirià, un valencià i ell fan fer les delícies del públic amb els sons medievals d'orient i occident. Una sèrie de cançons perdudes, mig oblidades o abandonades que Savall s'ha especialitzat a recuperar, i el que és més important, fer arribar a tothom.