5 llibres que expliquen la història de la nostra terra

Històries amb papitu

per Arnau Colominas

Llibres

5 llibres que expliquen la història de la nostra terra
5 llibres que expliquen la història de la nostra terra

Vivim en un racó de món força curiós i peculiar. Andorra s'ha gestat a causa d'un munt de casualitats històriques, sumat a que aquí, tampoc hi havia pas res que acabés d'interessar a cap senyor poderós dels que a l'època de la formació dels diferents estats a Europa es jugaven els territoris com si el vell continent fos un tauler d'escacs. Amb la diferència que qui moria a la partida no eren fitxes, sinó la pobra gent del poble que havia de fer la guerra en funció dels seus capricis.

Quan Andorra va aconseguir un estatus propi, gràcies a un tracte de cossenyoriu entre dos senyors feudals, aquí hi manava Pere el Gran, el fill de Jaume I el Conqueridor i tres grans famílies, vassalls seus, eren els comptes que es disputaven les terres del Pirineu. Els estratagemes polítics, les pressions, les ambicions personals i les traïcions van jugar un paper molt important en aquells vint anys que envolten la signatura dels pariatges avalada per un rei que, no només dominava el que ara entenem com a Països Catalans i l'Aragó, sinó que esclafava un cop i un altre el poderosíssim exèrcit francès i dominava el mar mediterrani.

 

Avui hem fet una selecció de cinc llibres que poden explicar-nos una mica aquell moment històric (a través de ficció tots), que ens poden fer entendre què hi passava a l'imperi català, i perquè hem arribat allà on som, des dels pariatges fins al 1714.

 

Desperta Ferro! La Reina sola - Jordi Molist

 

 

El judici de l'aigua - Juan Francisco Ferrándiz

 

 

 

Victus - Albert Sánchez Piñol

 

 

 

El Càtar proscrit - Jaume Clotet

 

 

L'esglèsia del Mar - Ildefonso Falcones