Cultura anima a la ciutadania a aportar objectes antics per les Jornades europees del patrimoni

per Culturàlia

Noticies

Cultura anima a la ciutadania a aportar objectes antics per les Jornades europees del patrimoni
Cultura anima a la ciutadania a aportar objectes antics per les Jornades europees del patrimoni

Ministeri de Cultura i Esports i els comuns fan una crida a la ciutadania a col·laborar de manera activa i participativa en les Jornades europees del patrimoni 2021, que se celebraran, com cada a any, al setembre. Sota el lema d’enguany ‘Un patrimoni per a tots’ el Ministeri ha dissenyat un programa que vol comptar amb la implicació del màxim de col·lectius diversos i fer valdre el caràcter inclusiu i heterogeni per reunir la ciutadania al voltant del patrimoni que li és proper.

El fil conductor d’aquesta edició serà l’exposició d’objectes patrimonials diversos que els ciutadans guarden a casa seva i que podran exposar en els aparadors dels comerços de cada parròquia. “L’acció permet reunir dos patrimonis que poden semblar antagònics: l’etnològic i el del comerç”, ha destacat la tècnica de l’Àrea de Conservació i Restauració, Mireia Tarrés, durant la roda de premsa de presentació de les jornades. En aquest mateix sentit, Tarrés ha explicat que l’esperit d’enguany manté intacte la idea inicial de les jornades que és “posa a l’abast de la ciutadania patrimoni que normalment hi està”.

Es pensa, majoritàriament, en poder exposar objectes de caràcter etnològic que no presentin una excessiva fragilitat. A tall d’exemple: uns esquís antics trobarien un racó en l’aparador d’una botiga d’esports; una màquina de cosir antiga aniria a l’aparador d’una merceria o un aparell receptor de ràdio de mitjan segle XX ornaria una botiga d’aparells electrònics. En definitiva, objectes que tinguin més de cinquanta anys.

La mostra es podrà veure des del 18 de setembre i fins al cap de setmana següent. En aquest sentit, els comuns ja s’han començat a posar en contacte amb la ciutadania perquè puguin aportar els objectes que vulguin. “És una gran proposta que ha de permetre donar a conèixer el patrimoni a la població del país i també als turistes”, ha destacat el tècnic del comú de Canillo, Domènech Bascompte.

L’acció dels tècnics de Patrimoni se centrarà majoritàriament a donar suport als comuns (selecció dels béns per exposar i assessorament tècnic, etc.) i a cercar la col·laboració de l’Església per presentar objectes de la litúrgia que habitualment no es mostren al públic (calzes, canadelles, etc.). Per la seva banda, la col·laboració dels comuns se centrarà a incentivar els ciutadans de la seva parròquia a aportar aquests objectes patrimonials, a cercar la col·laboració dels comerços participatius, i també a la instal·lació dels diferents escenaris.