Joan Hernández: "Per a mi la Cultura és tot allò que ens fa únics i a la vegada ens pot unir"

Entrevistes

La vida del Joan Hernández gira entre la música i el teatre, el teatre i la música. És dels que té la sort de treballar d’allò que li agrada i a sobre, poder compartir-ho amb col·lectius necessitats mentre fa, a més, tasca social. Conversem una estona amb ell amb una cervesa a la mà.

-             Semblava que aquest any ens quedaríem sense concerts, però de cop us traieu de la màniga l’On-Carrer, on tu ets la cara promocional...

Sí, està clar que tocava donar un tomb al cicle de concerts de l’estiu, degut al que ja sabem, i música al carrer és una fantàstica proposta. Lo de la «cara promocional» ha estat casual. Són unes fotos que vam fer amb el Pep Farràs abans del confinament i que ens han vingut de perles per anunciar la proposta.

-            Quina és la teva cançó preferida?

No tinc una cançó preferida, depèn de cada temps i de cada moment. Aquests dies estic cantant sempre «Sealed with a Kiss», un vell èxit dels 60.

-             La teva banda o cantant preferit?

Gary Moore. Un guitarrista de Belfast que tocava amb una força i una passió descomunal i s’atrevia a tot tipus de gèneres, sempre mantenint la seva personalitat.

-            Més enllà de la teva passió per la música, i el teatre, llegeixes algun llibre ara? T’agrada?

Doncs fa temps que el que llegeixo són autobiografies, la ficció no m’interessa tant. He acabat la de Paul Stanley i ara ja tinc esperant a la taula la de Woody Allen.

-            Quin llibre t’ha agradat tant que és el que sempre recomanes?

No estic segur de quin recomanar mai, però ara diria de rellegir "1984" d’Orwell

-            Un museu per visitar (nacional o internacional)

De nacionals jo els recomanaria tots, penso que les nostres propostes culturals les hem de gaudir i conèixer. De fora sempre m’agrada visitar el Reina Sofía quan tinc l'oportunitat.

-             La teva obra preferida? Perquè?

Tampoc tinc una obra de teatre favorita però «Un Tramvia anomenat desig» em sembla meravellosa. A «Caballito del diablo» de Fermín Cabal també li tinc una estima especial.

-             Una sèrie

La que més he gaudit i gaudeixo és «The Simpsons». De les modernes, «Black Mirror»

-             Una pel·lícula

En trio dues de 1976, l’any que vaig néixer, Rocky i Taxi Driver

-            Una persona del món de la cultura que sigui un referent per a tu.

No tinc un referent clar, m’agrada escoltar diferents punts de vista i sentir diferents formes d’expressar art i cultura, però en els últims anys diria Ken Robinson.

-             Perquè és un referent per a tu?

Per a qualsevol persona que es dediqui a les arts i l’educació crec que està molt bé escoltar i llegir el seu punt de vista.

-             On ha estat el millor viatge que has fet? Perquè?

California. La Costa Oest dels Estats Units em té captivat. El ritme vital, l’oceà, les platges, muntanyes, Hollywood, la música... em posa les piles quan puc anar-hi, que no és tant com voldria, és clar.

-             Quin viatge prepares?

Si et dic la veritat, després de tot el que hem passat, ara mateix amb passar la frontera en tinc prou, ja sigui per estar amb els meus a La Seu o per passar uns dies a la costa catalana.

-             Què és la cultura per a tu?

Per a mi la Cultura es tot allò que ens fa únics i a la vegada ens pot unir. Pot ser individual o col·lectiva i serà igual de valuosa. Marcarà la nostra identitat, ens identifiquem amb ella més o menys,  i contextualitzarà cada temps i moment. És una meravella.

-             Què és el que més t’agrada de la cultura?

Doncs tot el que he dit sobre ella i hi afegeixo la quantitat de persones que volen participar de la cultura ja sigui creant-la i participant activament d’ella o gaudint-la.