Paraula d'Andorra: síndic/a

per David Paloma

Paraula d'Andorra

El raonador del ciutadà ens va portar, el mes passat, fins a la paraula síndic o síndica (de greuges), i ja aleshores vam dir que aquest síndic no era el mateix que el síndic o síndica general. El «de greuges» és la persona nomenada per a la defensa dels drets i de les llibertats dels ciutadans. El «general» és el president o la presidenta del Consell General d'Andorra.   

La Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana recull síndic general i síndica general, que defineix com a 'president del Parlament andorrà'. Lligada a aquesta paraula, n'hi ha una altra de ben andorrana (però la Proposta no la recull): sindicatura, que és l'òrgan rector del Consell General d'Andorra. La sindicatura la forma el síndic o la síndica general, el subsíndic (actualment, subsíndica: Meritxell Palmitjavila. També era subsíndica la figura anterior: Mònica Bonell) i dos secretaris (actualment secretàries: Silvia Ferrer i Susanna Vela). Arribats aquí, podríem destacar que subsíndic/a és una altra paraula d'Andorra... però la Proposta tampoc no la recull. 

La paraula síndic ve del llatí syndicus, amb el significat d'advocat i representant d'una ciutat. Segons Joan Coromines, en català antic designava sobretot un alt funcionari o representant dels municipis. Bonaventura Riberaygua deia que els síndics són la representació genuïna del Consell General de les Valls i que, en casos urgents, poden dictar les diposicions que considerin més encertades. 

Roser Suñé és la síndica general des del 2 de maig del 2019. És la primera dona síndica de la història d'Andorra! En el discurs de presa de possessió va explicar que, per als infants dels anys seixanta nascuts a Andorra la Vella, la Casa de la Vall va ser «el territori mític de tots els nostres jocs i aventures». 

No és gaire conegut, en canvi, que fa trenta anys la síndica va escriure una proposta de treball per al batxillerat del Llibre de les bèsties,de Ramon Llull.Tota una premonició, potser, vist que Llull va dedicar l'obra a un rei a qui va aconsellar que es malfiés dels qui l'envoltaven.