Paraula d'Andorra: redort

per David Paloma

Paraula d'Andorra

En algunes pastisseries d'Andorra hi trobareu, segons l'època de l'any, les corones de Meritxell i les ensaïmades de la Fira d'Andorra la Vella. I en totes les pastisseries hi trobareu, cada dia de l'any, pastissos de tot tipus i per a tots els gustos, entre els quals sachers i massinis deliciosos; també braços de gitano (de nata, de crema, del que vulgueu), lioneses i tortells. És coneguda la pastisseria El Tortell, d'Andorra la Vella. 

Però no hi ha cap pastisseria d'Andorra que anunciï redorts, amb aquesta paraula (que jo sàpiga). Un redort és un tortell i és, també, una paraula andorrana que va de baixa, justament ara que la recull i la promou la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana. En qualsevol cas, el document normatiu fa remetre redort a tortell.  

Un redort és una coca rodona, generalment foradada pel mig, també dita redol. S'hi veu fàcilment la similitud amb la forma redó (rodó). En castellà se'n diu roscón; en portuguès, rosca, i en francès, couronne. Algunes fonts indiquen que la coca era de nous i algunes altres, de matafaluga. Ramon Violant i Simorra diu que els fillols anaven a buscar el redort a casa dels padrins. Per tant, els padrins el regalaven als seus nets en la festa major o en altres festes assenyalades. També el dia de Nadal, el tió podia cagar «coques rodones o redorts».  

Segons el Diccionari català-valencià-balear, a Lleida es fa una coca petita, rodona i prominent al mig, feta de pa de casa, que es porta a beneir a la Festa de Sant Blai. Tradicionalment se n'ha dit redort

El redort es prepara amb llevat, farina, ous, sucre i mantega. Es cou sense fer servir cap motlle. Els pastissers diuen que la massa del redort de Reis és idèntica a la de Sant Antoni, però diferent de la coca de Sant Joan. Si parlem de Reis, el farciment tradicional és de massapà però també n'hi ha de nata, de crema i de trufa.

El redort l'associem a unes poques dates assenyalades. No passa el mateix amb unes altres postres que cada vegada tenen més tirada i que podem trobar sobretot al desembre: us agrada el panettone? Ho sé, ho sé: el redort té tot el nostre suport.