Paraula d'Andorra: raonador/a

per David Paloma

Paraula d'Andorra

Qui raona, enraona. I qui enraona, parla. Pot ser que aporti raons, que discorri, que desenvolupi una sèrie d'idees per mitjà del raonament. O pot ser que simplement parli, que digui, que enraoni: que raoni. Josep Pascual escrivia el 1935 que un mestre d'escola distreia el personal «raonant de política i de romanços». I en un butlletí valencià de 1877 es deia que tal individu «rahonava en lo seu siñor». Si raonava molt, podria arribar a ser excessivament raonador.  

En les formes raonador i la raonadora que recull la Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana s'hi afegeix un complement entre claudàtors: «[del ciutadà]» Així, doncs, el raonador del ciutadà i la raonadora del ciutadà, a part de raonar, tenen una funció pública. Però quina? 

Antigament els raonadors eren, a Andorra, membres del tribunals de corts, juntament amb els batlles, els notaris i el nunci, en representació del Consell General. És clar que els raonadors parlaven: havien de fer-ho, potser ells més que altres.  

Avui en dia el raonador del ciutadà és un càrrec que, per descomptat, també el pot ocupar una dona (tots dos, home i dona, hauran de parlar però sobretot hauran d'escriure). El terme fa referència a la persona encarregada de la defensa dels drets i de les llibertats dels ciutadans d'Andorra, especialment pel que fa a l'activitat dels poders públics i dels possibles abusos d'aquests poders. El raonador del ciutadà és, doncs, el síndic de greuges. Aquell remet a síndic. Si és dona, és la raonadora. I raonadora remet a síndic.

El web raonadordelciutada.ad aporta molt bona informació sobre el que ens ocupa. A mi m'ha cridat l'atenció una de les respostes que llegeixo en l'apartat de preguntes freqüents: el poder del raonador del ciutadà és la persuasió. 

El raonador del ciutadà és, des del desembre del 2017, Marc Vila Amigó. Arribats aquí, no confonguem el síndic «de greuges» amb el síndic o la síndica «general» (de la nostra síndica en parlarem el mes que ve).