Paraula d'Andorra: quart

per David Paloma

Paraula d'Andorra

Ja ens ha sortit algunes vegades la paraula quart en aquesta secció, però sempre de passada. En parlar de la casa comuna, vam dir que era la «casa de la vila, especialment la seu d'un comú o d'un quart». I en parlar del manador, vam dir que era un càrrec ocupat «per un prohom de cada quart». Això volia dir que el manador formava part del consell de la parròquia. Ara ens hi aturem una mica. 

La Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana recull quart i en dona la definició següent: 'Subdivisió administrativa a algunes parròquies andorranes'. No diu quines, però actualment són tres les parròquies andorranes dividides en quarts: la Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria. El diccionari normatiu sí que les esmenta.   

La Massana té els quarts de l'Aldosa, Anyós, Arinsal, Erts, la Massana, Pal i Sispony. Ordino té els quarts d'Ansalonga, la Cortinada, Llorts, Ordino i Sornàs. Sant Julià té els quarts de Dalt, de Baix, Aixirivall, Auvinyà, Bixessarri, Fontaneda i Nagol.

Els lectors deuen saber millor que jo el debat que es va obrir fa un any sobre el futur del quart d'Ordino. No hi entraré perquè, com a lingüista, em preocupa sobretot la paraula: una paraula que forma part de la història d'Andorra, com parròquia o veïnat. O consell de la terra. Quart és una paraula que feia servir a bastament el «provicari de Anyos» Tomàs Junoy, el 1838, a Relacio sobre la vall de Andorra. Vegem-ho: 

«Lo gobern mucipal es com lo anctic de Catalunya. Hi ha dos Consuls â cada parroquia major, y menor, y dos consellers, y los prohoms, que son los que han estats Consuls. Cada cuart fa lo consell de cuart de tots los caps de casa; que tenen bens radicals. Dels principals dels cuarts se compon lo consell de parroquia per nominacio de aquest consell. Te sas juntas ordinarias en certs dias determinats, y las ecstraordinarias per convocacio del Consul primer, en la casa comuna que hi ha en cada parroquia. Los Consuls y Consellers son los administradors dels bens del comu com los Ajuntamens, y ab lo consell resolen totas las cosas del comu, y nombran tots los empleats en ell, y los de sagristans ab la presidencia del paroco.»

Va ser tot un personatge Tomàs Junoy. Es va salvar d'un naufragi el 1835 i la vida el va portar a Andorra, on tothom menja el que pot i vesteix com vol (deia). Junoy escrivia cuart a la manera del segle xix.