El repte de les paraules - Girona versus Amposta

Llengua

Sabeu què és una bajoca? I portar fato? A l’estiu mengeu meló de moro? L’Aroa Garcia i la Paula Millan ens ho expliquen a través d’uns vídeos a Tik Tok. Les dues joves viuen a Washington i van decidir combatre el confinament mostrant les diferències de cadascun dels seus parlars. Amposta versus Girona: català occidental versus català oriental. L’anomenen ‘Repte de paraules’ i cada una diu un mot amb la seva varietat dialectal, el que va començar com un joc, s’ha viralitzat a Twitter.

I ja sabem que justament en aquesta xarxa social facis el que facis és difícil estar exempt de crítiques. En el seu cas, que només volien xalar duant la quarentena, han hagut de patir crítiques perquè la Paula diu a l’Aroa que són ben ‘raros’ de dir ‘maçana’ a la ‘poma’. L’Aroa esclata a riure i afirma que són ‘raros’ ‘raros’ i en cap moment es mostra ofesa.

La sorpresa de la Paula no és d’estranyar, desconeix el lèxic ebrenc. En canvi, l’Aroa està familiaritzada amb la manera de parlar de la Paula perquè és més proper al que sovint sent als mitjans de comunicació. Ara bé, segurament l’Aroa també riuria en sentir que la Paula canvia el gènere de ‘fred’ i diu ‘quina fred’ o quan diu ‘cantuc’ o ‘cantut’ en lloc de ‘canto’, com l’Aroa.

A continuació us mostrem els vídeos perquè xaleu o ho passeu bé amb la gran riquesa lèxica que ens ofereix la nostra llengua!