Paraula d'Andorra: parlament

per David Paloma

Paraula d'Andorra

La paraula parlament porta un asterisc en la Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana. Tal com vam dir la setmana passada a propòsit de paniquesa, això significa que es tracta d'un sentit no documentat a la segona edició del Diccionari de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans. 

Però de quin sentit parlem? Parlem d'«assemblea que exerceix el poder legislatiu en els estats constitucionals»? Doncs sí, i aquesta accepció ja la recull el diccionari. No ens sorprenen frases com ara «el parlament francès critica les importacions de tabac d'Andorra», «el parlament italià és dels més reduïts de la Unió Europea» o «avui no hi hagut Ple en el Parlament de Catalunya». Però si aquest sentit ja el recull el diccionari, per què parlament té un sentit no documentat? Vet-ho aquí.

Amb el significat d'«assemblea que exerceix el poder legislatiu... », a Andorra s'ha fet servir tradicionalment el terme consell general. Si ara, doncs, la Proposta recull parlament és perquè té una accepció concreta: 'consell general d'Andorra'. I el document les fa equivaler totes dues. 

Per tant, la Casa de la Vall és l'antiga seu del Consell General, és a dir, del parlament andorrà. Ho va dir molt bé Joan Sans en el programa El llenguado de la setmana passada a TV3 (el programa sobre les paraules d'Andorra). El Consell General va adquirir aquesta casa el desembre de 1702 per a les reunions dels consellers generals, que representaven les parròquies. I es va mantenir durant més de tres-cents anys, fins que el 2011 es va construir un nou espai per a la institució parlamentària. 

Després de les eleccions de l'abril del 2019, la premsa andorrana va difondre que les votacions van deixar el mateix nombre d'homes que de dones en el Consell General, és a dir, en el parlament. És un «parlament femení» (ho portava un titular), que situa Andorra en el quart lloc del món en participació política femenina. Afegim-hi que la mesa del Consell General, és a dir, la mesa del parlament, està formada íntegrament per dones. I que els consellers i les conselleres generals estan organitzats en grups parlamentaris. Hi ha el grup parlamentari demòcrata, el grup parlamentari socialdemòcrata, el grup parlamentari liberal...