Paraula d'Andorra: paniquesa

per David Paloma

Paraula d'Andorra

La paraula paniquesa porta un asterisc en la Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana. Això vol dir que es tracta d'un sentit no documentat a la segona edició del Diccionari de la llengua catalana, de l'Institut d'Estudis Catalans. No busqueu aquesta paraula, doncs, en el diccionari normatiu. En tot cas, busqueu-hi paniquera, amb erra, que sí que hi és i que vol dir el mateix que paniquesa, amb essa. Una paniquesa és una 'mostela'.  

Però... quina mostela? La Proposta n'indica un subíndex, gràcies al qual es descobreixen dues informacions. 

Primera: una mostela pot ser un sangtraït o bé un animal. La paniquesa andorrana és un animal: un carnívor ben petit, més petit fins i tot que una rata de claveguera (segons la Viquipèdia). Rosalia Pantebre, autora d'Elparlar d'Andorra, diu que una paniquesa és poc més grossa i més llarga que una rata, i molt voraç. Té el cos i el coll allargats, les potes curtes, la cua mitjanament llarga, el pèl bru, rogenc o blanc.

Segona: una mostela, amb o, també es pot escriure amb u. Les dues formes són normatives per referir-se a l'animal. I també ho és mostel, que és una forma pròpia de les Balears. Totes aquestes variants porten a mostela, incloent-hi la forma andorrana paniquesa

Joan Coromines explica que paniquera o paniquella és el «nom local de la mostela a les altes valls del Pallars, Ribagorça i Andorra-Urgellet». També esmenta paniquietxa i el nostre paniquesa, però situa aquestes paraules, originalment, a l'Alt Aragó. I localitza als Pirineus gascons les formes panquero i panqueso

Coromines apunta un possible origen de la forma paniquella: una alteració de paquinella (equivalent del castellà pequeñilla, diminutiu de pequeña), per raó de la petitesa d'aquest animal. L'etimologia que en donen Alcover, Menéndez Pidal i Rohlfs és, en paraules de Coromines, folklòrica. Diu que només es tracta d'una coincidència curiosa que hi hagués el costum de deixar pa i formatge (pan-y-queso) al voltant dels caus de les mosteles per evitar que aquests petits animals fiblessin les mamelles de vaques i ovelles.

L'origen més inversemblant és un altre: com que la paniquesa causa pànic... d'aquí li ve el nom.