Paraula d'Andorra: nunci/núncia

per David Paloma

Paraula d'Andorra

Un nunci és un pregoner; és també un missatger encarregat d'anunciar alguna cosa; és, finalment, l'ambaixador del papa, el representant diplomàtic. Però només una accepció de nunci admet, en el diccionari normatiu, la forma femenina núncia: parlem de l'accepció 'conserge de l'Administració pública d'Andorra'. És home? Doncs és un nunci. És dona? Doncs és una núncia

La Proposta per a un estàndard oralde la llengua catalana no fa remissions en el cas dels nuncis i les núncies. En aquest document, la forma manador remet a pregoner, però un nunci és sempre un nunci.

Abans de la constitució, el Consell General designava dos nuncis: l'un per als tribunals i l'altre per a l'administració del Consell. D'una banda, seguint Bonaventura Riberaygua, el nunci feia les citacions, els embargaments i les subhastes... i tenia l'encàrrec de posar els ferros als presos. D'altra banda, feia de porter quan es reunia el Consell General. Era el portador de les convocatòries i els oficis. Era i és l'agutzil. Diguem ara que en les fotografies oficials sempre apareixen els dos nuncis. 

En el llibre Andorra, el meu país (1963), d'Albert Puigoriol i Lladó, s'explica que el nunci «té una oficina a l'entrada de la Casa de la Vall». A Rodamots ja es va parlar d'aquesta paraula el 2010. Gràcies a Rosa Muns i Ferrer, d'Andorra la Vella, es va subratllar el significat de nunci i núncia a Andorra. 

Fa poc més de dos anys el Diari d'Andorra recollia una jornada de feina de la núncia Rosa Senra, de l'administració de justícia. Al matí sortia amb cinquanta citacions i, al cap del dia, potser només n'havia pogut repartir una cinquena part. Sovint costa de trobar els destinataris! Si el nunci o la núncia no se'n surten, l'afer acaba a la policia. «Tant si truques com si vas a casa de la gent, per desgràcia portes males notícies i hi ha qui s'ho pren malament...». Per això a vegades el nunci o la núncia ha de fer la feina acompanyat/ada. 

Per cert, el diari esmentat es referia tota l'estona al nunci Rosa Senra i al nunci de Govern Ramona López. A partir d'ara, si us plau, digueu-ne núncies si són dones.