Clava-la: Ganivet o gabinet

per Maria Cucurull

Clava-la

Ganivet prové del fràncic knif, terme que va derivar a canif ganif. El ganivet és un instrument amb una fulla llarguera i la vora afilada, proveït d’un mànec que serveix per a tallar.

Un dels oficis que ha retrocedit força és el d’esmolet. Costa molt de trobar especialistes d’aquest gremi actualment; però no fa gaire, l’esmolet anunciava que passava amb un crit estrident perquè els clients sortissin al carrer per afilar ganivets i tisores.

En canvi, el gabinet prové del francès antic gabinet, una modificació de cabinet, que és un diminutiu del francès cabine és a dir, 'cabana' i que té un origen incert. El gabinet és un cambra destinada a l’estudi o a un treball no manual i també es designa així una sala o una sèrie de sales on es guarden aparells o objectes per l’estudi o ensenyament d’una ciència. Així mateix, el gabinet també és un terme estretament relacionat amb la política perquè és el lloc on els ministres tenen consell i també parlem de ‘gabinet de ministres’ per referir-nos al conjunt de ministres que constitueixen el poder executiu.

A més, també hi ha gabinets de lectura on podem anar a llegir diaris, revistes i llibres. I el més misteriós i inquietant és el gabinet negre, el lloc on s’obren les cartes que semblen sospitoses.