Clava-la: Capsa i caixa

Llengua, Clava-la

Fins no fa gaire, qualsevol persona catalanoparlant distingia una capsa d’una caixa quan parlava espontàniament, però avui la majoria de parlants ni tan sols es qüestionen que hi ha certs matisos que diferencien aquests dos receptacles.

La capsa pot ser de materials diversos (fusta, cartró, llauna, vori, etc.) i en podem trobar de moltes formes diferents, tot i que sempre és més aviat petita, amb una tapa solta o agafada i la userem per transportar o guardar objectes. En canvi, la caixa sol ser rectangular i té certa grandària, normalment és de fusta o de cartró amb fons i tapa clavats i la fem servir per transportar tota mena d’objectes; ara més que mai perquè tot el que comprem per internet sovint ens arriba dins d’una caixa.

Per tant, les capses són de llumins, de bombons, de sabates, de colors, etc. Però si hem de fer un trasllat de ben segur que embalarem els objectes en caixes, perquè les caixes poden ser de llibres, de taronges, d’eines, d’arxivar, etc.

A més, quan diem que ‘algú sembla que surti de la capsa’ ens refereim a una persona que va molt ben vestida i polida. En canvi, quan ens cal prendre una decisió arriscada diem ‘o caixa o faixa’.

Finalment, cal tenir en compte que caixa és un mot molt polisèmic i avui us hem presentat només una de les diverses accepcions d’aquesta paraula.