Paraula d'Andorra: batllia

per David Paloma

Paraula d'Andorra

La setmana passada vam fer-nos amb batlles i alcaldes, que són el mateix a totes les terres de parla catalana llevat d'Andorra. Aquí un batlle és un «jutge de primera instància», no pas un alcalde, i una batllia és el «jutjat de primera instància», no pas l'oficina per als assumptes propis de l'alcalde. Per aixo la batllia pot citar a declarar, tal com va fer –mesos enrere– amb cinc militants d'Arran que havien arrencat una placa fronterera a l'altura d'Os de Civís.

La batllia d'Andorra la componen actualment tretze batlles. Laura Rodríguez Gonzàlez n'és la presidenta (amb cinc anys de mandat davant seu). S'estructura en la Secció Civil, la Secció d'Instrucció i Penal i la Secció Administrativa, i té la seu a l'avinguda de Tarragona d'Andorra la Vella, al mateix edifici que el Tribunal Superior de Justícia, el Tribunal de Corts i el Ministeri Fiscal. Alguns recordareu que abans hi havia dues batllies, una per a cada copríncep: la batllia episcopal, que es trobava on hi ha actualment l'ambaixada espanyola, i la batllia del copríncep francès, que era on hi ha l'ambaixada francesa. Agraeixo les informacions de Jaume Freixas, de Presidència.

A la batllia li va passar el mateix que al batlle: el significat propi d'Andorra no va entrar en el diccionari normatiu fins a l'abril del 2007, en aquest cas com a tercera accepció. Les dues primeres hi són des del diccionari de Pompeu Fabra: 'càrrec i dignitat de batlle' i 'territori de la jurisdicció d'un batlle'.