3842 paraules ordinenques

Llengua

Tres volums recullen 3842 topònims de la vall d'Ordino.  Lídia Rabassa, filòloga, va  iniciar el projecte l'any 1996 amb el primer volum dedicat a la Cortinada, Arans i l’Ensegur. L'any 2016 un segon volum recollia els topònims de Llorts i el Serrat Enguany, amb el recull de les paraules de Sornàs, Ansalonga, Segudet i Ordino es dóna per acabada la investigació i recopilació dels topònims ordinencs.

En total s’han recollit 3.842 noms de lloc que mostren la riquesa lingüística de la parròquia. Molts d'aquests topònims estaven en perill d'extinció i amb la feina feta s'ha aconseguit convertir aquesta realitat en patrimoni cultural intangible.

Cal destacar però que si aquesta feina s'ha pogut duur a terme és gràcies als padrins d’entre 60 i 90 anys, els quals van accedir a ésser entrevistats i van anar aportant el seu granet de sorra a la llista de topònims.

Una de les curiositats que més ens ha agradat és que aquests han estat transcrits fonèticament, és a dir, tal com sona: respectant la riquesa del parlar d'Andorra en què moltes "o" es transformen en "au": AUbaga, AUzell; o les "gu" no es pronuncien i convertim l'aigua en "aiga", etc. Lídia Rabassa va insistir en el fet que els topònims “pertanyen al poble” i els lingüistes ho han de tenir en compte a l’hora de transcriure’ls.

Podeu consultar aquest tercer volum en línia i gaudir de la nostra llengua, rica i plena de tradicions.