L’enigmàtica creu on s’uneixen paganisme i cristianisme

Cultura popular

Pujant pel Camí Ral que històricament unia Andorra la Vella i la Massana hi havia una antiga creu. Era dins les propietats de Cal Teixidó, una antiga casa pairal de la parròquia. Les obres de la carretera que havia de passar per allà la vora van fer que aquesta creu hagués de sortir del mig, i en Pere Canturri, va demanar d’emplaçar-la a un altre indret.

Avui als jardinets de Casa de la Vall, una mica amagada però a l’abast de tothom, la Creu de Cal Teixidó segueix sent un fantàstic element de la nostra iconografia que uneix, en una mateixa peça dues concepcions del món, la pagana i la cristiana.

I és que la creu (l’element cristià), feta de pedra, té en el seu centre una roseta (l’element pagà) sexifòlia, és a dir de sis fulles. És la roseta dels pirineus, un element pagà ancestral molt antic i gairebé oblidat, que era molt utilitzat a les nostres valls.

La roseta era alhora un element decoratiu, utilitzat sobretot per pastors que l’esculpien als collars del seu bestiar, però també era present a les portes de les cases o cabanes i en cadires, bancs o mobles de moltes de les llars que hi havia pel Principat.

Si la voleu veure haureu de fer de petits exploradors al voltant del nostre antic parlament on podreu descobrir aquest important simbol pel principat, que uneix allò modern amb allò antic en una fantàstica creu: la Creu de Cal Teixidó.

Assessorament històric: Jordi Casamajor Text: Arnau Colominas