Cicatriz

Juan Gomez-Jurado


Editorial: Ediciones B
Pàgines: 576

En Juan Gomez Jurado no és allà on és per casualitat, és un mestre de la narrativa i un as a l'hora de crear els seus personatges, i faci el que faci, aconseguirà vendre molts llibres.

Val a dir que l'argument tampoc és res de l'altre món, però tal com sap fer l'autor, quedes enganxat a les seves pàgines i la vas devorant a un ritme esfereïdor. Malgrat que té un bon grapat de pàgines, és un thriller d'acció que es fa curt, que un lector mitjà pot llegir en poc més d'una setmana i que, amb les edicions d'aquest any, queda la mar de bé a l'estanteria del menjador.

Però de què va? D'un informàtic amb poques capacitats socials (vaja, una mica estereotipat, no?) que està a punt de vendre un gran invent a la més gran multinacional del món de la informàtica. Per aquí enmig, el seu germà, un amic xerraire i ben peculiar i una xicota de l'Europa de l'est força enigmàtica que coneix en una web de contactes i que acabarà sent més protagonista que ell en la novel·la. Com dèiem, no és un argument gaire innovador, però sí que té una solidesa i uns personatges que, malgrat moooolts esteriotips, sap construir prou bé perquè el llibre passi de pressa i deixi al lector amb les ganes de llegir-ne una segona part. I és que possiblement el que millor fa en Juan Gómez-Jurado en aquest llibre és crear un in crescendo que no decep, que crea aquella addicció per a la lectura que tan necessària és en els temps de Netflix que corren. I tot això en un llibre que és del 2017, un entrenament o avantsala del que aniria escrivint més tard i que culminaria amb l'èxit de la saga en castellà dels 7 milions d'euros.