Olor de difunt

Ludmilla Lacueva


Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 215
ISBN: 978-84-122718-0-5

Quan la Ludmilla s'hi posa...

 

Es fa difícil resumir el darrer llibre de la Ludmila Lacueva en una sola frase i de fet ningú m'obliga a fer-ho, però si hagués d'expressar les meves opinions sobre ell de forma curta i concisa diria que casa molt bé l'esperit de la novel·la negra amb la novel·la històrica que retrata l'Andorra del segle passat. 

El llibre és de gènere negre, és clar. Hi ha una persona morta i una investigació en curs per aconseguir detenir al sospitós. Un policia que posa el nas a la història, girs més o menys inesperats que fan mantenir la tensió en el text i la ressolució del cas. Però alhora, com dèiem, té una part de novel·la històrica força important (i interessant). El perfecte retrat d'una part del passat del nostre petit país: com eren i com són les dinàmiques d'aquest racó de món en el que un pagès pot ser totpoderós malgrat ser pagès, i el pes de les famílies, les tradicions i allò del "tota la vida s'ha fet així". La novel·la vola entre dos moments històrics molt diferents, una imatge en paper de les corrupteles, les influències, la voluntat de doblegar la llei per caprici o per allò de creure's que s'està per sobre el bé i el mal. I esclar, les passions, l'amor, l'amistat i el pes de les relacions personals mal solucionades. 

Tot plegat amb uns personatges ben estudiats, molt ben creats, amb una trama capaç d'enganxar i de generar tensió i una història versemblant amb la que pots jugar a allò tan divertit de posar cara a algun dels personatges com si fossin personatges reals. 

El llibre, és editat per Llibres del Delicte, una editorial catalana amb molt de nom dins el gènere negre que fa una feina inigualable. De fet, ells diuen a la seva web: "Ens adrecem al lector que vol llegir bona novel·la negra en català, ja siguin trames criminals, policíaques o qualsevol altre subgènere, però sempre amb un toc proper i temes que reflecteixen la societat catalana". La definició ideal d'Olor de difunt.