Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou

Carme Junyent


Editorial: Eumo Editorial

Compra'l

Ha estat el llibre més venut de no ficció aquesta tardor. I això no és casual. Carme Junyent fa temps que hi insiteix, el llenguatge no és sexista, tot i que hi ha certs parlants que sí que ho són. Però tot i que el discurs de la insigne lingüista és contundent i molt entenedor, continuen en voga els discursos institucionals recarregats de senyors i senyores, amics i amigues i així anar fent fins a l’extenuació. 

Cansada de tantes incoherències i amb una voluntat clarament pedagògica, Carme Junyent ha reunit 70 dones que diuen prou. Són correctores, traductores i lingüistes i també de l’àmbit de l’educació i de l’administració. Ja a la introducció Junyent ens alerta, la pressió del llenguatge no sexista és tan gran, que hi ha dones que no han volgut sortir al llibre perquè treballen a la universitat o a l’administració i no s’atreveixen a dir el que pensen. Heus aquí la gran paradoxa, aquest suposat llenguatge inclusiu en lloc de fer-nos sentir còmodes, ens encotilla fins al punt que fa que algunes dones s’autocensurin. 

A més, si es tracta de visibilitzar les dones, si parlem d’igualtat, Junyent es qüestiona com pot ser que la Generalitat acabi proposant vacances per a “gossos i gosses”, és a dir, com es permet que s’acabi banalitzant d’aquesta manera un tema que és prou seriós. Hem sentit a parlar de tiones amb trenes i llavis pintats, hem vist com l’Ajuntament de Barcelona organitzava un donanatge i fins ha sonat al pati del Tarongers una versió de l’himne que parlava de segadores. 

 Ho llegim a la portada ‘Canviem el món i canviarà la llengua’, perquè de fet són les nostres actituds el que realment és el detonant per fer-nos més visibles. L’important és qui parla qui com ens fem escoltar. D’aquí que hi hagi 70 veus que s’hagin volgut alçar entre tot el soroll de fons. 

Pots escoltar aquí el podcast de la Maria Cucurull parlant del llibre amb Xavier Albert a Becaris de Ràdio Nacional d'Andorra:

Per Maria Cucurull