El Libro de los Cráneos

Robert Silverbeeg

Tot i que la idea central sobre la que es desenvolupa el llibre és la vida eterna, podem dir que no es una història de ciència ficció, sinó que és una història iniciàtica amb tics de road movie: Un grup de d'amics universitaris descobreixen un manuscrit antic, escrit en català medieval, on se'ls ofereix la vida eterna. i inicien un viatge pels EUA per tal de trobar-lo. 

El preu a pagar, però, serà tant gran com la possible recompensa: dos dels quatre hauran de morir per a que els altres dos obtinguin el regal de la vida eterna. Un d''ells haurà de sacrificar-se voluntàriament i l'altre haurà de ser assassinat per supervivents.

 

Robert Silverberg és especial, i el que comença essent una simple aventura amb un argument si fa o no fa ja gastat es converteix en un viatge de creixement personal, purament psicològic, desenvolupat amb la fluïdesa i de manera que a cada capítol hi veiem la visió, en primera personal, de cada un dels quatre amics. El viatge dels quatre protagonistes al llarg de bona part dels EUA ens proporciona una visió de quatre joves que provenen de diferents ambients socials i econòmics en ple conflicte amb una societat canviant cap a la racionalitat absoluta, i on el pensament científic ho governa tot.

Els quatre joves volen esbrinar si la secta que promet la vida eterna encara existeix i és en aquest punt en el que realment comença el viatge, el viatge psicològic de cada un dels quatre protagonistes que mica en mica se'ns van mostrant com a éssers humans, imperfectes, amb secrets, amb tarannàs i personalitats properes que tot i desitjar la vida eterna, no volen mal a ningú.

 

El llibre, gràcies a l'estil fluid i ràpid d'en Silverberg, es llegeix d'una atacada, sense que cap capítol es faci pesat. És una profunda immersió en el ésser psicològic, en l'ànima humana. Se'm fa molt difícil de classificar la novel·la entre fantasia o ciència ficció  i això que podria ser una murga, per mi, és una mostra del gran talent d'en Robert Silverberg.

 

Per Pere Sanmartí