Nosaltres

Ievgeni Zamiatin

La novel·la distòpica per excel·lència, escrita el 1921 i prohibida per la URSS fins als anys 80 del segle XX. L'egocentrisme occidental ha fet que passin a l'imaginari popular més fàcilment 1984 o de El Món Feliç malgrat que We (Nosaltres) és clarament una precursora i un clar exemple d'una distòpia d'un estat totalitari. 
No és d'estranyar, doncs, que la URSS prohibís el relat ja que el llibre és un mirall perfecte del ideal que Stalin estava construint. Com molts cops explico, la ciència ficció normalment no analitza mai el futur (encara que sembli que el futur sigui el tema principal) sinó que analitza el passat i el present recent i segueix el camí que la societat ja ha iniciat i et presenta el següent pas més lògic possible. Preguntem-nos, doncs, perquè gairebé sempre les distòpies semblen més reals que no pas les utopies?

Malgrat ésser una obre mestra, amb We he trobat que la narrativa i les referències no acabaven de connectar amb mi, l'estructura narrativa en forma de pensaments un xic desorganitzats (no pas aforismes) ha fet que, a estones, hagués de llegir el paràgraf diversos cops. Tal vegada és a causa de la traducció que he usat, un dia d'aquests provaré amb una traducció alternativa. Tot i això, el llibre val molt la pena i és de lectura obligada per a qualsevol amant de la ciència ficció.

 

Per Pere Sanmartí