Durant la pandèmia molta gent va redescobrir la cultura. Després d'això va nèixer Transversals, per reforçar la cultura de base

Valentí Closa Conseller de vida cultural del Comú d'Escaldes-Engordany

Durant la pandèmia molta gent va redescobrir la cultura. Després d'això va nèixer Transversals, per reforçar la cultura de base
Durant la pandèmia molta gent va redescobrir la cultura. Després d'això va nèixer Transversals, per reforçar la cultura de base

En Valentí és un home apassionat pel que fa, se li nota. Ens rep a un dels despatxos del Comú d'Escaldes amb un somriure als llavis. L'anem a veure per parlar de Transversals (un projecte que a Culturàlia ens agrada molt!) i una mica de l'actuació del Departament de Cultura del comú.

 

Transversals ha acabat fa pocs dies la segona edició, un projecte que es consolida poc a poc. D'on va sortir?

Durant la pandèmia molta gent va descobrir o redescobrir la cultura. Després d'això va nèixer Transversals, per reforçar aquella cultura de base que ja fèiem i per crear un pensament crític. En el fons el sector cultural ja el té el sentit crític i sovint participa de reflexions com les que ofereix Transversals, però amb aquesta fórmula vem voler expandir aquestes reflexions a tota la gent del país amb aquest projecte.

Hi ha temes que s'han aparcat o no s'han tocat mai i que Transversals els recupera. La primera edició va sortir molt bé i la segona la hem plantejat d'una manera molt rigurosa. Tenim el concepte clar i volem apliar la base. El departament ha treballat molt perquè fos un èxit. Transversals és un projecte nou però que segueix l'estela d'alguns precedents que hi ha hagut com la universitat d'estiu o esdeveniments de filosofia que han estat referents, i volíem aportar el nostre granet de sorra.

Quin granet de sorra és aquest?

Hi ha una sèrie de temes que no s'ofereixen a reflexió pública i que ens afecten molt en el dia a dia, com el canvi climàtic, quina relació té la nostra manera de viure amb la natura que ens envolta, quina repercussió econòmica té el moviment cultural d'una comunitat,... i portant experts de diferents àmbits que tenen llarga experiència en aquests temes, els ciutadans poden tenir més eines per reflexionar-hi i els polítics n'hem de prendre nota.

Però hi ha temes d'aquests que poden ser incòmodes pels polítics perquè en part us fan responsables...

Doncs sí, potser per això són temes que no es toquen sovint. I com et deia, nosaltres som els primers que n'hem de prendre nota. Sense cap mena de dubte.

Parlant d'un altre gran projecte, l'èxit de Transversals se suma al del Festival de Jazz. Dos grans projectes d'aquesta legislatura que sembla que funcionen...

Sí, el Festival de Jazz era un dels grans projectes que teníem moltes ganes de dur a terme, i el resultat va ser molt bo. Encara queden moltes coses per fer, però estem molt contents de com va funcionar i com evoluciona. L'exemple de que va bé és que a hores d'ara ja tenim col·laboracions signades per a la propera edició.

Què tindrà de nou aquesta edició?

Hem de consolidar el projecte, i per fer-ho cal una cosa bàsica, que és que els ciutadans es facin seu el festival. Enguany ja hi ha hagut força activitats en aquest sentit i la resposta ha estat molt bona, és el que buscarem el 2023, activitats que connectin el que estem fent amb els ciutadans d'Escaldes-Engordany i d'Andorra en general.

Aquests dos projectes, Transversals i el Festival de Jazz es veuen molt, però hi ha més feina durant el dia a dia que no es veu tant...

Creem una base cultural, amb projectes com l'escola d'art, la textil, la de vidre, o les activitats que programem a les diferents instal·lacions del Detapartament. Creiem en aquesta fórmula que ofereix en el dia a dia formació cultural i en complementar-la amb altres projectes. Tenim un equip incansable, amb molt de talent i que treballa molt, i crec que això es nota.