Quan treballes del que t'agrada és difícil parar i cal que et posis límits

Sara Valls Empresària

Enterprising Women Lab

Quan treballes del que t'agrada és difícil parar i cal que et posis límits
Quan treballes del que t'agrada és difícil parar i cal que et posis límits

Qui més qui menys ha intentat algún cop agafar una samarreta i estampar-la d'alguna manera més o menys afortunada per tenir un producte únic i propi. Hi ha gent que ho fa de manera professional, molt ben fet i respectant la natura i la societat. És el cas de la Sara Valls, que amb Color Botànica ha obert un negoci molt antic però alhora innovador, una empresa digne de tots els premis a la sostenibilitat i a fer les coses ben fetes, una emprenedora de les que ens agraden!

 

Quan de temps fa que vas iniciar el projecte?

De manera oficial i legal, un any, però com a hobby i en hores lliures potser ja en fa quatre!

 

Explica'ns una mica què és color botànica...

Fa temps vaig descobrir que les plantes donaven colors, i es va ajuntar dos mons que m'apassionen, l'us cultural de les plantes i la part més d'arts plàstiques i creativitat. Color botànica són moltes coses, començant per productes tèxtils i complements amb dissenys propis i per altra banda cursos presencials però també online. Tot amb tints naturals.

 

I com obtens els tints naturals?

Ara entrem en l'època de recol·lecció del que és silvestre. Però hi ha altres plantes que tenim a la cuina, com pells de ceba, de magrana, tes, etc, que les vaig recollint tot l'any, sobretot gràcies a gent que coneix el projecte i que cada cop que cuina me'n va guardant una bosseta. Tot comença aquí i després és un procés molt artesanal, de moltes hores de treball, fent-la bullir per extreure'n el color. Hi ha plantes que volen maceració i escalfor, altres bull intens,....

 

D'això n'acaben sortint peces de roba molt exclusives, resultats 100% professionals.

És un projecte amb voluntat quilòmetre zero. No vinc del món del tèxtil i m'ha costat entendre d'on venen els productes i teixits que compro. Cada cop tinc proveïdors més a prop i això m'agrada, amb proveïdors de Catalunya que sé que paguen als treballadors allò que han de cobrar. No puc traçar encara d'on ve el cotó amb el qual teixeixen, però a poc a poc puc anar seguint la pista de tot el procés.

 

Com qualsevol emprenedor, però, no hi ha festius ni horaris...

Treballo molt a l'estiu, el clima m'ajuda que se m'assequin més ràpid les plantes i és a més el temps per recollir-les. Però quan treballes del que t'agrada és difícil parar i cal que et posis límits.

 

Vens d'una estabilitat dins l'administració pública, ha costat molt tirar-se a la piscina per dedicar-te a un hobby?

A la meva última feina hi feia mitja jornada, i va ser on em vaig decidir a emprendre, tenia mig dia més per crear el que volia. I a poc a poc vaig anar creient que calia dedicar-m'hi del tot per poder fer el que realment calia. La gent veu roba, però darrere hi ha comptabilitat, planificació, màrqueting, comunicació... I va ser quan vaig veure clar que calia llençar-'m'hi al 100%

 

Com va anar el suport del teu voltant

He estat molt afortunada en aquest sentit. La família i els amics m'han donat molt suport, i sort perquè em va coincidir llençar-me a la piscina amb la maternitat i amb la pandèmia! Els meus plans i calendari van canviar de tot, i sort de les àvies i de poder deixar la nena amb algú per poder treballar. El que més m'ha costat ha estat la meva part mental perquè no m'importava treballar fins a les tres de la matinada, però quan tens una filla saps que a les vuit l'has de dur a l'escola i no pots fer aquests horaris. He pogut aprofitar molt més la meva jornada laboral gràcies al suport que he tingut.

 

I com ho portes fer-ho tot tu sola?

L'ideal serà arribar al punt de poder delegar coses. Tinc molt clar que he de poder passar feina a qui toca perquè ara em faig jo els números per exemple, però també hi ha comptables emprenent, i estaria molt bé que els pugui contractar per passar-los feina i poder-me centrar més en el producte, que és realment la base del negoci. Per altra banda, m'encanta poder haver après totes aquestes coses que no sabia fer.

 

T'agrada ser emprenedora?

Hi ha algun dia que et dius que estaria bé tornar a una empresa que m'ho posi fàcil, però tots els altres fas un balanç positiu i no val la pena tirar enrere. A més la feina que faig desenvolupa la meva part creativa. Abans feia força projectes creatius, però tirar endavant un negoci ha fet que de moment hagi plegat de tota la resta per centrar-me en això.