El primer sentiment que apareix és l'adrenalina, l'excitació per crear un projecte des de zero i que, a més, has ideat tu mateix

Cindy González Empresària

Enterprising Women Lab

El primer sentiment que apareix és l'adrenalina, l'excitació per crear un projecte des de zero i que, a més, has ideat tu mateix
El primer sentiment que apareix és l'adrenalina, l'excitació per crear un projecte des de zero i que, a més, has ideat tu mateix

Darrere un somriure tímid,  i una aparença tranquila, s'amaga un cervell que va a mil per hora, ple de creativitat i de ganes d'experimentar coses noves. La Cindy González es dedica (des de fa ben poc) a l'edició de vídeos. La coneixem gràcies al  Consultori gratuït d'emprenedoria femenina de l'Enterprising Women Lab.

 

Quina sensació es té quan decideixes deixar-ho tot per començar el teu projecte?

Buff... Una barreja d'emocions! Sincerament, el primer que vaig sentir és que ni jo mateixa m’ho creia! Mai ho hauria pogut ni tan sols imaginar. Sentia com si m'anés a llançar al buit, amb res on agafar-me, només a les meves ganes. Estranyament, sentia aquest buit com tocant, per fi, la llibertat. Llavors se’n van els dubtes, i oblides l’ansietat.

Realment, el primer sentiment que apareix és l'adrenalina, l'excitació per crear un projecte des de zero i que, a més, has ideat tu mateix! Però, quan t'envaeix la por, els dubtes, els “i si…”… És aquesta sensació la que cal utilitzar com a impuls per deixar-ho tot i començar a pensar “I si ho aconsegueixo?”.

Les sensacions que segueixen avui dia, són les de plenitud, d'orgull de mi mateixa tan sols per haver pres la decisió d'intentar-ho. Sempre m'han dit que era l'important, i per això vaig lluitar contra tot: poques persones creien en el meu projecte, però amb confiança vaig abraçar aquest buit. I ara, torno a sentir aquesta sensació d’empoderament, de llibertat, i de felicitat en respondre aquesta pregunta.

 

Quan decideixes fer el pas de muntar el teu propi negoci?

Ha sigut cosa del destí! Com sempre dic, s'han alineat els astres perquè prengui aquesta decisió.

Sempre m'ha agradat editar, produir, fer màgia amb els vídeos. Una tarda a la feina, vaig comentar a una companya “t’imagines que un dia treballo editant vídeos?” I és per això que vaig obrir un canal de YouTube, i sense saber que funcionaria com a portafoli, sis mesos després em van contactar per editar vídeos! Justament em trobava en una etapa de la meva vida amb manca d'il·lusió, de moviment i de creativitat, i aquesta oportunitat va il·luminar una idea al meu cap: i si fos editora a temps complet?

Quan vaig començar a tenir més veu i experiència, i seguint en aquesta etapa de la meva vida, un dia ens van tancar a casa, va arribar la pandèmia. De cop vaig tenir tot el temps del món per lliurar projectes que mai podia acabar a temps, i em vaig omplir d’una il·lusió que feia temps no sentia. Per tant, em vaig fer la pregunta: “En què volia invertir realment el meu temps?” I la resposta no va trigar ni dos segons. Va ser aquella nit quan es van alinear els astres per donar-me aquest impuls i decidir que ho volia deixar tot i obrir el meu negoci com a editora. I literalment, l’endemà, vaig obrir la pàgina web i, entremig d’una quarantena, deixava la feina.

 

Creus que a Andorra és fàcil reinventar-se i començar de zero?

Sincerament, no crec que a Andorra sigui cosa fàcil. Penso que li faltaria crear més cursos sobre emprenedoria, tallers per agafar confiança en tu mateix, de motivació, classes més creatives o ampliar els cursos que existeixen a la Universitat d’Andorra. En el meu cas, quan vaig voler començar de zero, em vaig matricular a Audiovisuals a la Universitat Oberta de Catalunya, però la meva primera opció hauria estat estudiar a Andorra si hagués estat possible aquest curs professional.

Penso que és difícil començar de zero a Andorra, sense un bon matalàs econòmic o bé suports que et puguin ajudar a reinventar-te, ja que sempre hi ha la pressió econòmica darrere teu, poques sortides professionals, i fins i tot estudis que només serveixen per a Andorra! A mi m'hauria agradat trobar un curs, informació fàcil d’accés, o troballes que m'expliquin com obrir un negoci des de zero i suport per aquesta part, però ho vaig haver de trobar des d'altres fonts, perquè, per desgràcia, crec que al país hi ha força desinformació sobre aquest tema i poques ajudes per a nous emprenedors!

 

I creus que la societat, l’escola, l’entorn ens ajuda a ser emprenedores?

Crec que la societat no està preparada per veure dones emprenedores. La prova és, que quan vaig decidir deixar la meva feina per obrir el meu negoci, ningú em va creure.

L’escola hauria de ser el primer esglaó per obrir aquesta possibilitat a la ment dels alumnes. Sempre ens parlen dels típics treballs, dels típics estudis, però jo no recordo que ningú em digués que tenia l'opció de ser emprenedora i obrir un negoci.

Fins i tot per als meus pares va ser difícil entendre la decisió que estava prenent, van pensar que era momentani, que era una il·lusió efímera, i me'n recordo que el meu pare m'enviava cada dia ofertes de feina per enviar el meu currículum!  Tot i això, penso i tinc la fe que l'educació està avançant, i que les generacions d'avui dia poden entendre i veure més accessible l’emprenedoria, a falta de què creguin més en l’emprenedoria femenina.

Gràcies a projectes com el vostre, l'Enterprising Women Lab, les dones emprenedores tenim més veu i més visibilitat; és una oportunitat que estic segura ajudarà a totes les futures dones que tinguin al fons del cap, una meravellosa idea per emprendre.

 

Ets a l’inici de la teva empresa, quins projectes de futur tens?

El meu gran projecte seria comptar amb un equip i muntar una productora a Andorra, que s'ocupés de gravar tota mena d’esdeveniments, publicitats, actes… i fer màgia entre la gravació i la posterior edició.

Vull fer més passos al món de la postproducció, dels efectes visuals, i arribar a transformar un vídeo en una obra d’art. Per això no deixo de formar-me, tant en el curs que estic seguint, com de forma autodidacta aprenent cada setmana efectes audiovisuals i nous programes d’edició, que sempre em demanin més creativitat i il·lusionar-me jo mateixa per la màgia que acabo creant.