"La gratitud, l’admiració i el reconeixement són vitals en una lluita per poder seguir avançant"

Ona Saumell Artista

Enterprising Women Lab

"La gratitud, l’admiració i el reconeixement són vitals en una lluita per poder seguir avançant"
"La gratitud, l’admiració i el reconeixement són vitals en una lluita per poder seguir avançant"

Un dimarts a la tarda, ens trobem amb l'Ona en un bar d'Andorra la Vella on ha arribat ben puntual (abans que nosaltres i tot). Va amb una carpeta sota el braç. Es nota que ha estudiat màrqueting, perquè el primer que fa és allargar-nos una targeta de visita de conjunt amb un dossier que treu de la carpeta amb un dels seus quadres en portada i que explica el projecte "Women of the world". Mentre pren un te, parlem.

Avui dijous presenta el seu projecte a la Massana. No cal que correu, fa temps que l'aforament de les Fontetes és ple i si voleu saber per què, aquí en teniu un tast:

- T'estrenes a la Massana, la teva terra, deu fer il·lusió per una artista tan jove poder exposar a casa...

Doncs la veritat és que per mi és un plaer. Poder formar part d'un projecte de parròquia ha sigut una injecció d'energia i motivació. L'acollida tan calorosa per part de la gent del Comú ha fet que les meves ganes de tornar a crear per compartir-ho amb ells creixi per moments.

- "Women of the world" no és només una exposició de pintures, va molt més enllà, és un relat sobre dones...

Unes dones que narren l'elogi dels drets i tot allò que hem anat guanyant des de l'inici de la lluita feminista. On ens recorden que la gratitud, l’admiració i el reconeixement és vital en una lluita per poder seguint avançant per un bon camí. Tot i que tres d'elles ens recorden que no totes les dones del planeta hem arribat assolir aquests privilegis, i amb la col·lecció faig una crida a la societat per sortir de la seva frontera personal i ajudar les que les envolta.

- El relat és la base del projecte, però tu creus que un bon relat és la base de qualsevol projecte d'èxit

És complicat poder respondre aquesta qüestió. En la meva opinió, l'oratòria ja forma part de l'art, i és que la paraula art és molt gran. Abraça moltes disciplines en aquestes tres lletres. Per mi art, pot ser un discurs i que  estigui reforçat per una pintura. Però alhora una pintura sola, per ella mateixa, es pot fer valdre sense cap paraula que l'acompanyi. Deixar que els sentiments i les emocions de qui ho mira neixin, envaeixin aquella persona i que en aquell instat faci seva l'obra. En aquest cas parlem d'obres amb molt contingut visual.

No obstant això, en el cas de Women of the World, crec que és la mescla entre els dos arts que la fa especial, diferent i atractiva. Una sense l'altra canvia tot el seu significat, es necessiten mútuament per poder ser Women of the World

- D'on parteix la idea de dedicar una col·lecció a la dona? Per què creus que és important parlar sobre la dona?

Des de ben petita que m'ha agradat l'opinió de la dona. Sóc una enamorada de la moda i sempre he vist la dona com un punt focal d'inspiració màxima. Per a mi la lluita del feminisme és una història com de ciència-ficció. Agafar la informació de com vivien les dones abans del dia d'avui, veure aquesta progressió tan impressionant i sorprenentment ràpida, em sembla impactant. I el que vull amb la meva pintura és impactar l'observador, hipnotitzar-lo. I per aquest motiu la dona és la protagonista d'aquests quadros, ella impacta per ella mateixa, jo només li dono uns colors.

Per mi la importància de parlar de la dona és igual d'important que la de parlar de l'home. La igualtat del gènere és que es parli de tota aquella figura que es mereixi el temps de la gent. La dona ha estat molts anys pintada de negre, i com diu la física el negre és absència de llum, absència de colors. Aquesta exposició no és res més que obrir els llums i enfocar-los a elles, a les dones i elles són les que ens regalen aquests colors.

- Saumell és un cognom molt lligat a la pintura en aquest país. La pintura forma part ja de l'ADN familiar?

Sens dubte. L'art és potser la paraula que més ens defineix la nostra família. El meu avi era pintor, va impregnar, va orientar i va regalar aquest llegat d'aprenentatge al meu pare. Ell, tot i que sempre ho ha fet des del seu món personal, ha continuat gaudint d'aquest hobby i l'ha ampliat cap a la música. Tant jo com la meva germana hem nascut entre pinzells i teles. Les exposicions d'art són casa nostra, sent ella mateixa una mostra d'art. Gaudim d'aquest món i l'hem fet molt nostre.

- La Massana és la primera parada de "Women of the world", però no l'única...

Per ara ja està tancat amb Casa Rull per fer l'exposició pictòrica de forma gratuïta. No obstant això, el meu desig és portar-la a la capital per donar la possibilitat a tots aquells que per algun motiu no hagin pogut assistir a la Massana.