"En la gastronomia de cada país hi ha molta part cultural al darrere com ara la religió, el territori, el clima, la història i fins i tot la identitat d’un poble"

Meritxell Colell  "Foodie"

per Arnau Colominas

Gastronomia

"En la gastronomia de cada país hi ha molta part cultural al darrere com ara la religió, el territori, el clima, la història i fins i tot la identitat d’un poble"
"En la gastronomia de cada país hi ha molta part cultural al darrere com ara la religió, el territori, el clima, la història i fins i tot la identitat d’un poble" | Josep Maria Garrido

Si sou usuaris d'instagram i amants del bon menjar segur que la coneixeu, la Meritxell Colell (@food_and_meri) s'ha erigit en els darrers anys com la persona de referència de la cuina al país més enllà dels restauradors. El seu perfil d'instagram combina la seva habilitat a la cuina (espectacular per cert) amb les recomanacions dels millors llocs i plats del país. Tenint en compte tot això, no podem fer altra cosa que quedar amb ella en un restaurant, però ni tan sols mirem la carta abans que arribi perquè deixarem que trïi ella. Arriba amb el seu somriure radiant (com sempre), perfectament vestida, divertida i riallera s'asseu d'una revolada per tenir una conversa interessantíssima amb nosaltres. El primer que ens diu és que ja està preparant la propera recepta per la seva secció a Culturàlia.

- Comencem pel principi? D'on et ve la passió per la cuina?

A casa tots som bons menjadors i bons cuiners; per tant, el fet de créixer envoltada de bon menjar a taula i de persones que gaudeixen de la cuina m’ha inspirat des de petita. La meva mare sempre explica que els dibuixos animats no em cridaven gaire l’atenció, de petita, però sí els programes de cuina.

- Podriem dir que ara s'ha convertit en la teva companya de vida ideal, pel que cuines, per les teves aficions i fins i tot per feina.

Clarament la gastronomia és un dels meus passatemps preferits. No només cuinar sinó visitar restaurants, tastar nous productes, assistir a esdeveniments gastronòmics i, des dels darrers quatre anys, crear contingut pel meu Instagram. Aquesta plataforma em permet estar connectada de manera directa amb tot aquest món i conèixer persones molt interessants amb qui compartir experiències o opinions sobre gastronomia. A més, també imparteixo tallers de cuina.

- El teu perfil és supercomplet, es nota que no vols només fer fotos boniques, sinó que ets crítica, t'estimes la cuina i gaudeixes compartint el que t'apassiona.

Moltes gràcies. La veritat és que és fruit de molta dedicació al darrere. Sense cap mena de dubte, l’estètica de les fotografies per mi és important, però el que més m’agrada és estar al cas de les novetats gastronòmiques d’Andorra per poder tenir una opinió pròpia del sector i poder fer bones recomanacions. Darrerament molta gent em demana opinió sobre els llocs que publico (restaurants, bars, botigues gastronòmiques, productes) i m’agrada estar ben informada de primera mà. Gaudeixo compartint el que m’apassiona i he de dir que, en general, tothom és molt agraït i valoren molt la feina que faig.

- Els plats que cuines tenen tots una pinta excel·lent i (podem corroborar-ho) si ho intentes fer tu queden deliciosos. D'on surten aquestes receptes?

Ara riureu. M’encanta obrir la nevera i els armaris de la cuina, veure què tinc i inventar una nova recepta. És a dir, podríem dir que moltes vegades hi ha una part important d’improvització, però sobre unes bases que dono per suposat que funcionen. També m’inspiro en receptes que he vist a fer a casa, llibres de cuina, programes de televisió, cursos de cuina que faig de tant en tant per anar-me renovant i actualitzant…

- Sempre expliques que no cobres per recomanar res ni ningú, que tot el que dius no passa per cap filtre.

No, no cobro. Ho faig perquè m’agrada i sense que la meva opinió estigui influenciada per cap factor extern. Sempre recomano quelcom des del meu punt de vista i els meus gustos personals. Per tant, com et deia fa just un moment, per això intento estar ben informada per poder donar opinions fonamentades i contrastades.

- L'última aventura a Instagram ha estat estrenar-hi una secció de llocs on menjar i poder-hi portar la teva mascota.

Sí. Em va sorgir la idea jugant amb el meu gos justament un dia quan feia temps per anar a esmorzar amb una amiga. Vaig pensar, i si t’emportes en Koni (així es diu el meu gos)? Davant el dubte de si en aquell establiment s’acceptaven gossos, vaig pensar que segurament era un dubte comú a més propietaris de mascotes i que calia fer alguna cosa al respecte. Vaig començar a contactar amb alguns establiments per verificar el tema de les mascotes però és un projecte que aniré desenvolupant poc a poc perquè requereix molt de temps.

- La gastronomia forma part de la cultura...

Per sort, en els darrers anys la gastronomia no és únicament utilitària (alimentar-nos) sinó que s’ha dignificat i s’ha convertit en quelcom de prestigi. En la gastronomia de cada país hi ha molta part cultural al darrere com ara la religió, el territori, el clima, la història i fins i tot la identitat d’un poble. Per tant, de manera indiscutible podem dir que la gastronomia és part de la cultura.

 

 

Foto: Josep Maria Garrido