"Val la pena arriscar-se, la resta ja la farà algú altre i ho farà millor que tu"

Nil Forcada Director de 'Pròfugs'

Cine i tv

"Val la pena arriscar-se, la resta ja la farà algú altre i ho farà millor que tu"
"Val la pena arriscar-se, la resta ja la farà algú altre i ho farà millor que tu"

Avui en Nil Forcada estrena Pròfugs al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Ens trobem en una cafeteria poques hores abans de la gran estrena, arriba amb un somriure als llavis però se'l nota nerviós, i prenem un cafè tot conversant:

 

- Tres anys ha durat això?

Sí, des de la preproducció fins ara tres anys. Estava acabant un projecte de llargmetratge rocambolesc que havíem rodat a les Canàries que s'estava allargant molt. Mentre no acabava allò vam pensar en quines idees hi havia damunt la taula i vam veure que aquesta era entre cometes factible i ens hi vam posar.

 

- Què vol dir entre cometes factible?

Vol dir que el cinema és molt car (a nivell de temps, diners i implicació personal) i aquesta era la més factible en aquests aspectes.

 

- La majoria comença per fer curtmetratges, tu amb poca experiència et tires a la piscina amb una pel·lícula

Normalment la gent comença pels curts perquè és molt més barat, es fan curts normalment perquè no es tenen prou diners per fer una pel·lícula i serveixen com a aparador de la feina que es pot arribar a fer. Jo vaig tenir la possibilitat i m'hi vaig llençar pensant que on realment puc aprendre molt és fent una pel·lícula.

 

- La recta final ha estat llarga...

Sí, entre la pandèmia i problemes de postproducció ens ho han complicat. I el fet que no poguéssim gravar tot el que volíem quan calia ha implicat que haguéssim de tornar a enregistrar segons quins plànols i seqüències i això complica molt el muntatge.

- S'estrena avui ja...

Estava previst estrenar el dia 15 de desembre, però la casualitat ha volgut que coincidís amb La Cultura no s'atura i que s'integrés dins d'aquesta activitat. Fa una mica d'impressió fer-ho en aquest entorn i que a més sigui la primera activitat de La Cultura no s'atura. 

 

- Què n'esperes de l'estrena?

És una pel·lícula diferent de les que el públic està acostumat. El projecte és oferir una experiència que no sigui reconeixible per la majoria dels espectadors.

- És cinema alternatiu?

No, el cinema alternatiu de debò és molt alternatiu i aquesta no està al límit. Formalment, funciona d'una altra manera, busca certa distància amb l'espectador. Funciona diferent. Mai he pensat en fer una cosa comercial, he intentat fer la pel·lícula que m'agradés i que respongui als meus gustos. Al cap i a la fi, val la pena arriscar-se i fer una cosa diferent. La resta ja la farà algú altre i ho farà millor que tu.