"Tinc angoixa de sentir que perdem part de la nostra identitat cultural"

Laura Gálvez-Rhein Fotògrafa

"Tinc angoixa de sentir que perdem part de la nostra identitat cultural"
"Tinc angoixa de sentir que perdem part de la nostra identitat cultural"

Fa un parell de setmanes que la Laura Gàlvez-Rhein va ser la protagonista de l'homenatge a Sergi Mas, l'objectiu de la seva càmera va captar-ne un conjunt de fotos de Mas abandonant el seu estudi. Ara, se n'ha editat un llibre.

 

- Primera incursió llibresca de la Laura Gàlvez-Rhein. Com ho estàs vivint?

Des del momen que vaig fer la proposta a Anem Editors, ha estat un procés molt enriquidor. Poder formar part tant de la maquetació com estar present en el moment d'impressió, m'han fet aprendre molt. És d'agraïr que a Andorra obrin espai per noves propostes com ara pot ser el meu fotollibre, un producte poc vist i poc presentat des d'editorals - normalment tendim a autoeditar-lo per por de que el producte final no s'adapti al nostre concepte o perquè simplement no és un producte que t'asseguri vendes. Estic molt contenta de que el projecte sigui tangible i hagi tingut una rebuda tant bona.

 

- Fa uns mesos feies una exposició sobre la vida del teu avi, ara li toca ser presa del teu objectiu al Sergi Mas. T'agraden les vivències...

Hi ha un tema recurrent en els projectes documentals que treballo. M'agrada parlar de la memòria i em sembla molt interessant el que han d'explicar-nos generacions com la del meu avi o la del Sergi Mas. Crec que hi ha una bretxa generacional que ens allunya molt de les seves realitats. Això s'ajunta amb la meva curiositat per l'història i l'angoixa de sentir que perdem part de la nostra identitat cultural. Em sembla interessant atansar-me des de l'ignorància o inocència i poder interpretar les vivències de personatges en concret. 

L'exposició d'EX-LIBRIS de KBr Flama'21 a KBr Mapfre es pot visitar fins el 16 de gener.

 

- Sergi Mas es mereix aquest homenatge sens dubte...

M'ha fet il·lusió formar part d'aquesta iniciativa. Ja trigavem en fer-li un esdeveniment al seu nivell.

 

- Què n'has après de Sergi Mas veient-lo en un moment tant íntim?

He aprés molt sobre técniques artesanals, cultura tradicional pirinenca, de llegendes i d'històries varies que ell m'ha anat explicant durant el procès creatiu. També me n'he adonat que el paisage pels artistes, artesans o, com ell diu, obrers de les belles arts no ha millorat massa. Se segueix romantizant la precarietat económica d'aquest sector. Hi ha la falsa creença que mengem de l'aire. Al final hem de compaginar una feina, que segurament no ens fa massa el pes, amb la feina creativa. 

 

- Quins projectes propers tens entre mans?

Ara estic en procés d'investigació d'un altre projecte que espero tenir enllestit pel primer trimestre del 2022. He finalitzat fa res la 4a Edició de Traspassant l'Objectiu amb la Fundació SETBA, amb les que seguiré col·laborant com a fotógrafa. 

 

- Què és la cultura per a tu?

La cultura és una eina molt potent. Generar un interés en la cultura des de ben joves fomenta una curiositat que es manté, crec jo, de per vida. Aquesta curiositat genera interés i ganes d'aprendre, una cosa que no hauriem de perdre mai.