"Hi ha una cosa amb la que no pots enganyar: amb la música"

Jordi Savall Músic

per Arnau Colominas

Entrevistes

"Hi ha una cosa amb la que no pots enganyar: amb la música"
"Hi ha una cosa amb la que no pots enganyar: amb la música"

Ens ha costat trobar un forat a l'agenda de'n Jordi Savall per poder-lo entrevistar abans que vingui cap Andorra per pronunciar la seva conferència (i posterior concert) al Transversals d'Escaldes-Engordany, però entre vol i vol l'hem pogut enganxar per telèfon una estona. Ens respon alegre, amb un somriure d'aquells que es nota tot i que no es vegi.

- Avui torna d'Istambul, un home atrafegat malgrat la Covid!

Per sort els concerts s'han reprès i podem continuar fent-los, així que bastant atrafegat, sí.

 

- Com ha afectat els seus projectes aquesta pandèmia?

L'any passat va ser molt dur. Va haver-hi una anul·lació de pràcticament tot des de la primavera fins gairebé aquest maig, juny. Hem estat un any pràcticament parats però em aprofitat per fer coses internes com gravacions, i de la vessant pedagògica, però ha estat un any molt complicat. 

 

- Molts dels seus projectes van sobre la memòria: la memòria de música antiga, de recordar que hi ha gent al món que ho passa malament,... creu que els humans ens oblidem del que no ens interessa?

Els humans ens oblidem de les coses que ens molesten, de les que ens provoquen malestar. Ens interessen molt més les coses que van bé que les que van malament, ja que aquestes ens obligarien a implicar-nos-hi. Som en un món on tot es comunica i no podem fer veure que som en una bombolla on no ens afecta res del que passa, no pots esperar que les coses es resolguin si tu no t'hi impliques d'alguna manera.

 

- No és molt complicat entendre's entre cultures si sovint no ens entenem ni els que tenim, suposadament, la mateixa?

Tot depèn de com volem entendre'ns, amb la paraula sempre és molt complicat. La paraula és molt bella, és fantàstica, però fàcilment pot crear malentesos. Però hi ha una cosa amb la que no pots enganyar: amb la música. Amb la música tots parlem amb l'emoció, amb la mà el cor. Ara vinc d'Istanbul on he fet un concert amb músics de la Xina, de Turquia i de Catalunya i ens hem entès molt bé. Amb la música tots podem parlar el mateix idioma.

 

- És això el que farà a Escaldes-Engordany?

Precisament això és el que farem a Andorra, amb diferents companys de diferents nacionalitats: un siri, un grec, un espanyol i jo, i farem un programa on dialogarem amb totes les músiques d'orient a occident. Ho aplico constantment perquè crec que si hi ha d'haver-hi un veritable diàleg intercultural, la música ens pot ajudar molt perquè tu l'escoltes però també la sents i col·laborem per trobar un punt en comú. Jo no faig música de Beethoven o de Bach, faig música de l'edat mitjana quan l'orient i l'occident teníem el mateix llenguatge de melolia de ritme i de composició, i no les estructures modernes que hem creat a l'occident a partir del segle XIV. 

 

- S'ha dedicat molts anys a investigar per recuperar cançons antigues, alguna que l'hagi marcat especialment?

N'hi ha moltes, hi ha una peça que no la faré a Escaldes però que vaig trobar quan preparava el projecte Jerusalem. Vaig trobar un cant d'un jueu que era en un camp de concentració d'Auschwitz, que el dia que l'havien de matar, l'oficial que en duia l'execució el va deixar cantar tal i com deia la seva tradició. Pel que es veu la seva interpretació va ser tan emocionant i tant bella que aquest oficial va quedar tan transtornat que li va perdonar la vida i el va ajudar a escapar del camp. Imaginem-nos el poder que té la música que és capaç de transformar el cor negre d'un oficial nazi sense sentiments.

 

- Què és la cultura per en Jordi Savall?

Per mi és tot allò que ens fa superar les misèries quotidianes, per defensar un futur millor. Servint-nos de la cultura podem accedir a una vida millor i viure en pau i harmonia.