"Aquí no només hi ha turistes, hi ha gent que hi viu, i no se la veu per enlloc"

Carmen Santana Arquitecta urbanista

per Arnau Colominas

Carmen Santana
Carmen Santana

Falten pocs minuts perquè la Carmen iniciï amb la seva conferència el projecte Transversals del Comú d'Escaldes. Ens trobem al mateix comú, on ella xerra alegrament amb el Conseller de Cultura Valentí Closa. Ella molt crítica amb tot el que es veu des de la finestra, tot i que no perd el somriure. I comencem l'entrevista preguntant-li presisament per això...

Quin canvi necessiten les ciutats?

El canvi que necessitem no és només a les ciutats, és un canvi de paradigma social, cultural, econòmic, ecològic... El capitalisme depredador que hem vist fins ara s'ha de canviar per un capitalisme més simbiòtic, que respecti l'entorn, on l'humà i els recursos naturals siguin al centre. Estem fent les ciutats d'una manera molt allunyada de tot això, extraient molts recursos, construïnt de qualsevol manera i sense preocupar-nos de com fem viure a la gent. 

Si ens fixem en els darrers esdeveniments, veient que els joves surten al carrer a protestar i a reclamar és simptoma de que hi ha algú que mira cap a un altre costat i no fa el que ha de fer. Vivim en un entorn obsolet.

Què ha de tenir aquest nou entorn?

Hem de potenciar tots els espais verds, reservar els espais naturals que són garantia de la qualitat de l'aire i de menys malalties. Les ciutats sempre hi seran però cal fer-les més amables i sostenibles, més resilients.

Però pot ser sostenible que en una ciutat com Barcelona hi visqui tanta gent amb els problemes de trànsit i d'habitatge que hi ha?

És presisament això el que cal, replantejar-les perquè no siguin com són, que no es construeixi sense sentit i només pel luxe, sense prou transport públic ni habitatges públics, i no és el cas de Barcelona només, a Andorra passa exactament el mateix!

Amb la pandèmia hem vist que hi ha molta gent invisibilitzada que no viu com es mereix, els treballadors de la neteja, els missatgers,... mai ningú s'ha preocupat per la seva qualitat de vida, i si ells viuen bé, els demés també viurem millor. Ara ve un canvi social molt important, perquè la Covid ha tocat a tothom, amos d'empreses, polítics, empresaris, que han vist que ells també han tingut problemes amb la pandèmia. Per això crec que les coses canviaran, perquè durant aquests mesos hem vist que tot ha funcionat perquè la ciutadania s'ha organitzat. Abans que arribessin les autoritats i l'administració les escaldes de veïns i els barris ja miraven que tothom estigués bé i ajudaven qui tenia problemes. Les xarxes i internet ens permeten aprendre a ajudar-nos i educar-nos més transversalment enfront dels polítics i dels lobbies que han creat un sistema aberrant.

Ara però, ets a Escaldes... t'agrada aquesta ciutat?

No és que m'agradi o no, el que em sorprèn molt d'Andorra, i hi he viscut una temporada treballant aquí, és que la ciutat no ha canviat cap a millor. En un entorn tan fabulós com aquest, l'únic que es veu a la ciutat és mineralització, no hi ha cap arbre, cap planta. L'únic que s'ha fet és mirar de posar-hi més carreteres per tot arreu i massificar-ho tot: compres, esquí, hotels... Les torres que estic veient no crec que aportin res especial, no crec que tinguin res més que formigó, no reculliran aigua de la pluja, no hi haurà res que participi del projecte ecosistemàtic de les muntanyes... S'hauria d'haver aprofitat per fer crèixer Andorra d'una altra manera, aquí no només hi ha turistes, hi ha gent que hi viu, i no se la veu per enlloc, si marxen de seguida que tenen uns dies lliures és perquè les ciutats on viuen no són prou amables, i això hauria de fer-nos qüestionar com està creixent el país.