El turisme se centra molt en la muntanya o el comerç i no dona la importància que té al seu patrimoni i cultura

Resma Punjabi Emprenedora

per Arnau Colominas

Resma Punjabi
Resma Punjabi

Parl'App és una plataforma nascuda al Principat que, entre altres serveis, busca difondre el patrimoni cultural d'una manera diferent, més interactiva, oberta a tothom i sobretot inclusiva, i ho fa a través d'uns codis QR col·locats a llocs estratègics que, un cop escanejats amb el telèfon ens duen a una informació audiovisual amb continguts per a persones amb discapacitat visual i auditiva. Una de les ànimes del projecte és la Resma, ens trobem a Sornàs amb ella, al costat d'un dels tòtems on hi ha una plaqueta de Parl'App.

- Som a l'Església de Sant Roc, és el primer punt on es va instal·lar un panell de Parl'App?

Els primers panells de Parl’APP es van instal·lar a l’itinerari de Riberamunt, del qual l’Església en forma part. En aquest ruta en trobem 24 punts d’interès turístic.

- Parla'ns del projecte, d'on neix la idea de crear Parl'App?

Portava temps viatjant i molts llocs que visitava o anava passejant no es trobava cap informació sobre aquell indret. En alguns casos, la informació estava només en un idioma o bé per a accedir-hi t’havies d’informar prèviament o havies de demanar cita per fer una visita guiada. Penso que hi ha molts llocs en una ciutat que mereixen ser explicats d’una manera entenedora i per a tots els públics i també en un idioma que coneguis. D’aquesta manera, ara fa tres anys, va sorgir la idea, en un moment, en el que estava en cerca de feina i fent entrevistes de treball sense gaire èxit, vaig decidir desenvolupar el pla de negoci i presentar-lo al programa d’emprenedors Ship2be on vam quedar finalistes.

- Creus que al turisme del país li cal un impuls cap a la cultura?

Penso que el turisme al país se centra molt en la muntanya o el comerç i no dona la importància que té al seu patrimoni i cultura. La majoria de turistes coneixen Andorra per l’esquí o per les compres i pocs per el seu romànic o patrimoni. Fins i tot hi ha residents que no coneixen el país. Crec que Parl’app amb el seu sistema de vídeos curts, amb informació bàsica i entenedora i de fàcil accés aproparà la cultura a més gent.

- Parl'App pot ser part d'aquest impuls, de moment ja heu rebut el premi ACTINN AWARDS 2020 i us han convidat a la Universitat de Girona a parlar de “Noves Mirades en Turisme i Patrimoni”

Justament a la ponència que vam fer a la Universitat de Girona vam explicar com Parl’app pot ser un mecanisme per apropar la cultura a tots els públics. Ens hem basat en transmetre un llenguatge fàcil i entenedor, curt i ràpid, tal com la gent consumeix avui la informació.

- El vostre és un projecte nascut de tres emprenedors amb una finalitat inclusiva i cultural. Amb aquests objectius, us ha estat fàcil tirar endavant el negoci?

Cada cop s’està apostant més per projectes d’emprenedoria social. A més, en el nostre cas, estem en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 amb la qual Andorra, com molts altres països, hi està compromesa. En aquesta Agenda, la discapacitat s’entén de manera transversal i hi ha objectius específics per a la promoció de la cultura local i el turisme sostenible, de la inclusió social, de l’accés assequible per a tots i de destins sostenibles i de patrimoni. Amb això, Parl’APP dona una resposta real a aquestes necessitats.

- Dèiem abans que el recorregut Riberamunt és el primer lloc on podem trobar desenvolupats els continguts de Parl'App, però només és el primer. Què toca ara?

Hem desenvolupat el panell tactovisual del Circuit de les Fonts d’Escaldes – Engordany. Aquesta és una ruta adaptada per a persones amb discapacitat visual i nosaltres hem renovat el panell, fent-lo tàctil i retolant-lo en Braille on incloem un codi QR-Parl’app també en idiomes, llengua de signes i subtitulat que explica l’itinerari i també descriu el panell.

D’altra banda, estem desenvolupant les mateixes plaques que a Riberamunt però per a totes les parròquies, però això us ho explicarem més endavant.