La producció de flamenc ara mateix és en un dels seus grans moments

Lola Vallespí Impulsora del festival de flamenc Verde que te quiero verde

per Culturàlia

Lola Vallespí
Lola Vallespí

Alegria, un somriure a la boca i traspuant aquell caràcter que en espanyol en duen "poderio", ens trobem amb la Lola Vallespí, que torna a Andorra per preparar el Festival de flamenc Verde que te quiere verde, que aterra a Sant Julià del 12 al 18 de juliol.

 

-Tot a punt? 

Gairebé. Fa anys que soc gestora cultural i aquest últim any tot s’ha complicat per a la cultura i per gestionar-la. Els processos i alguns aspectes compliquen la gestió una mica més. Abans de la pandèmia calia gestionar només la part artística i tècnica. Ara son clau (i molt importants) nous aspectes com els protocols anti-covid o els tests d’antígens que fem a tothom abans de tots els espectacles. Però si... Gairebé tot a punt i amb molta il·lusió.

 

- És un festival molt ambiciós, són més de 20 actes i activitats, això és deixar el pavelló ben amunt ja la primera edició...

La idea sempre ha estat apropar al flamenc a tothom, i des de diferents vessants. No només la part artística i d’espectacles. D’aquí que tinguem moltes activitats. No hem volgut deixar de banda a públic com l'infantil o el sènior. Hem volgut poder oferir activitats per a persones ja aficionades, però també per a altres que es poden apropar al flamenc per primera vegada a través d’activitats com l’exposició sobre Paco de Lucia, o els tasts de vins maridats amb flamenc o les conferències. I totes les que hem hagut de deixar de banda! Però les tenim al calaix per a propers cicles, algunes en clau gastronòmica per exemple. 

 

- Un munt d'activitats encaminades a donar a conèixer el flamenc, pels d'aquí però també pels turistes que siguin per Andorra...

Efectivament. Els primers dos cicles els vàrem fer amb tancaments perimetrals i sense visitants al país. Aquesta vegada hi tindrem els turistes. En part per aquest motiu també incloim activitats en altres parròquies com per exemple l’exposició a l’Ambaixada d’Espanya o petites actuacions de flamenc al carrer que farem dimarts i divendres a migdia, en espais molt turístics. Per donar a conèixer el festival als visitants.

Per aquest cicle, s’ha programat una proposta amb flamenc més tradicional, més “proper” incloent dos actuacions en petit format, estil tablao. El format més conegut del flamenc. 

 

- Lluny de patir per la seva desaparició com totes les danses tradicionals i regionals, el flamenc passa per un bon moment.

Si i no. Com totes les arts escèniques, el flamenc ara passa per un moment molt complicat. El flamenc és molt internacional i s’exporta molt. Molts del grans festivals de flamenc no son a Andalusia sinó arreu del món i encara és complicat poder viatjar i exportar la producció com es feia abans de la pandèmia. Però és veritat que és un art molt valorat en els escenaris i en les programacions nacionals i internacionals. I personalment penso que la producció de flamenc (en arts escèniques o en producció musical) ara mateix és en un dels seus grans moments. Per la gran diversitat d’estils d’espectacles que es produeixen actualment i per la gran diversitat i estils d’artistes. Un dels exemples el tenim el dia 17. Naike Ponce i la presentació del seu disc “Vivir”. Un disc nominat al Latin Grammy 2020. I una aproximació al flamenc molt innovadora: Començant per el seu “look” gens tradicional, i per l'estil d’espectacle. Conserva tradicions però alhora trenca estructures.

 

- D'Andorra a Cadis i de Cadis altre cop cap aquí, la Lola Vallespí és una andorrana enamorada de Cadis i una andalusa enamorada d'Andorra?

Vaig marxar d’Andorra a estudiar fora als 17 anys, a l'acabar el Lycée. Vaig viure molts anys a Barcelona i ara  en fa sis anys que soc a Jerez. I entre mig he treballat molt per Europa. Crec que sempre he valorat molt el fet de poder viure i treballar en entorns multiculturals. És curiós que sense tenir cap antecedent familiar andalús ara visqui allí. Però m’hi trobo molt bé i és on cal estar si et vols dedicar a promoure el flamenc. Això no treu que quan estic allí trobi a faltar les muntanyes i la família i que m’emocioni cada vegada que passo la frontera cap amunt. 

 

- Vas marxar cap a Cadis per dedicar-te a la Cultura, un sector molt complicat i en pandèmia, encara més, no?

Tot s’ha complicat amb la pandèmia. Per desgracia tots els sectors han estat impactats. Crec que la pandèmia ens ha ensenyat (i no ho oblidem) que tots estem interconnectats. Que el que passa a l’altra punta de món ja no es queda a l’altra punta de món i que ens toca a tots. Que el que passa a un sector també acaba impactant al nostre: Hostaleria, restauració, construcció, ensenyament, sanitat, automoció...tots els sectors estant patint. La cultura també, i molt. Els aforaments, els protocols, la falta de contractacions internacionals, un públic que ha disminuït... Però cal seguir endavant. Molta adaptació, molta resiliència i molta paciència. S’han perdut moltes vides. A la meva família ho hem patit de ple. Això m’ha ensenyat a seguir treballant amb molta empenta, però també a saber veure que hi ha moltes coses que es poden solventar i altres no. Els gestors culturals estem patint, els artistes també, però se solucionarà. 

 

- Però de fet, gràcies a la Covid i al confinament, va sorgir aquesta idea que s'ha acabat convertint en un projecte ben ambiciós.

Efectivament. I va sorgir de forma molt natural. Jo estava aquí pensant en els projectes que havia d'engegar allí, i de cop em va venir al cap que el què em faria més il·lusió seria fer aquest pont. Per compartir amb Andorra l'art que m’emociona i per teixir ponts i oportunitats entre les meves dues terres: On he crescut i on visc. Hi ha gent que m’ha dit després de veure algun espectacle que vol visitar Jerez i Cadis. I hi ha gent de Jerez que desconeix totalment Andorra i que al veure fotografies dels cicles i de les muntanyes volen venir-hi a passar unes vacances. I estic segura que poc a poc es poden generar encara més oportunitats que aportin valor a les dues terres.

 

- Mulla't, quina és l'activitat de totes les del calendari que més recomanaries a algú que vol tenir el primer contacte amb el flamenc?

M’ho poseu difícil… però em mullo:  Si algú vol tenir una mirada d’ocell per conèixer que és el flamenc i la seva evolució que vingui a la conferència del dimarts 13 a les 19.00h 'De los orígenes del flamenco a Rosalia'.

Si algú vol conèixer una miqueta quins son els diferents estils del flamenc (“palos”) i que els caracteritza: Recomano venir als tasts de vins. Cada vi ens portarà a un estil i el beurem i l'escoltarem.

I si el que us agrada és moure el cos i passar-ho bé: Veniu a la classe oberta a la plaça Germandat.

I no puc no recomanar els espectacles, i entre ells el de la guitarra flamenca. Els 4 guitarristes son grans mestres per separat. Però junts serà espectacular. 

Ho sento… és impossible recomanar-ne només un.

 

-Què és la Cultura per a la Lola Vallespí?

El que mou la meva vida, la personal i la professional