A l’Ateneu de fet no t’ensenyen a escriure, hi aprens a ordenar les idees

Domènec Ferran Escriptor

En Domènec Ferran és un home puntual, elegant, però que vesteix informal. Hem quedat a una cafeteria d’Escaldes, a prop de la redacció, i ens apareix a l’hora exacte amb caçadora de cuir i camisa de quadres, ah!, i un somriure als llavis, mig nerviós mig emocionat, es nota que és la seva primera novel·la. L’entrevistem perquè s’estrena en la literatura com a aposta 2021 de l’Editorial Límits. Gran és la negra nit és el nom de la seva òpera prima, que va presentar el dia 15 a Andorra la Vella, i ja us avisem: enganxa.

Veure néixer una novel·la deu ser gairebé com veure néixer un fill, anys de gestació i de cop, ja la tens allà!

Fer néixer una novel·la per una banda demana un gran esforç i dedicació. Quan vaig acabar-la vaig tindre sensacions contradictòries: d’una banda et sap greu “abandonar” els teus personatges, i a la vegada sents una gran satisfacció per la feina feta.

Per què en Domènec Ferran s’ha esperat tant a escriure!?

De fet fa anys que escric, però gairebé sempre arribava a un punt que o bé em perdia i no sabia sortir-me’n, o la feina m’exigia un nivell de dedicació que no em deixava tenir el cap per l’escriptura.

La pestanya del llibre que parla de vostè, diu que ha anat a l’Ateneu Barcelonès per aprendre la tècnica de l’escriptura, però es veu que darrere, a més de tècnica, hi ha molt de bagatge…

A l’Ateneu de fet no t’ensenyen a escriure, hi aprens a ordenar les idees, a tenir una sistemàtica de treball que fa més difícil perdre’s, però la creativitat, el llenguatge, els personatges, la trama…, tot això és ben teu.

El primer capítol, amb menys de 4 pàgines ja enganxa: sexe, plans de futur i tensió. Una fórmula màgica?

No en tinc cap de fórmula, ni màgica ni no màgica. El que és cert, és que cal escriure de manera que el lector tingui ganes de seguir llegint i per aconseguir-ho. A l’Ateneu et donen idees de com fer-ho.

Final molt obert, massa?

Per mi és evident que no. M’agrada pensar que el lector agafarà l’opció que el faci sentir més còmode. De fet parlant amb amics que han llegit el llibre, no tots van escollir el mateix final, però cap se m’ha queixat que jo no proposi la solució.

Està preparant alguna cosa nova?

Amb dues companyes estem preparant una novel·la de caràcter juvenil que potser, en el futur, presentarem al premi Carlemany. Molt interessant, instructiu i divertit això d’escriure a sis mans!

Pel meu compte també estic recollint documentació per un projecte de llibre que tinc al cap, però del qual encara no he escrit ni una ratlla.