Quan arriba el cap de setmana

Editorial

S'hauria d'haver aprofitat per fer crèixer Andorra d'una altra manera, aquí no només hi ha turistes, hi ha gent que hi viu, i no se la veu per enlloc, si marxen de seguida que tenen uns dies lliures és perquè les ciutats on viuen no són prou amables, i això hauria de fer-nos qüestionar com està creixent el país.

Aquesta frase és de l'entrevista que vam poder fer fa uns dies a l'arquitecta i urbanista Carmen Santana. No és una qualsevol, és una de les urbanistes més prestigioses, fins i tot nomenada Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres pel govern francès. I alguns dels seus comentaris, tan a l'entrevista com a la xerrada que va fer dins el projecte Transversals, ens van fer reflexionar. Ella creu que si els andorrans i residents, quan tenim un parell de dies de festa, agafem tots el cotxe i marxem frontera enllà és perquè no vivim en un entorn prou "amable". És possible, probable de fet. I ella ho aborda des del punt de vista de l'urbanisme, però i des del punt de vista cultural? També passa?

Posem per exemple els Castellers d'Andorra, la meritòria projecció d'aquesta entitat cultural és digna d'estudi, va passar de quatre persones que es van trobar un dia en un bar d'Ordino per veure què podien fer a més de cent membres actius en pocs mesos. Però no tot són flors i violes, resulta que entre setmana cap problema, però que els caps de setmana costava trobar gent disposada a dedicar una estona del seu oci i lleure per fer castells, perquè molts marxaven del país i els que es quedaven, sovint treballaven al sector del turisme. És un exemple, però podríem parlar amb gegantes, caramellaires, diables... de ben segur que poc o molt també els ha passat. I quantes són les entitats culturals que no han ni arribat a néixer per culpa del que fins abans de sentir la Carmen ho consideràvem idiosincràsia del país, però que ara, potser ho comencem a veure com un problema que tenim?

És ben sabut que la cultura és un pont d'unió, de cohesió social, d'integració i d'identitat, potser cal que els mateixos del "sector" hi reflexionem una mica, però alguna cosa caldria fer perquè totes aquestes virtuts que té la cultura, no les deixem perdre per anar a estirar la tovallola a una platja de Cambrils quan arriba el cap de setmana.